Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Energiecoöperatie in Enschede voor boeren en buitenlui

287373 zonnepanelen 13

De Energie Coöperatie Buitengebied Enschede is een feit. Daarmee is een belangrijke stap genomen als het gaat om meer duurzame energie in het buitengebied. De coöperatie is onder supervisie van de belangengroep Stichting Agrarisch Welzijn (Stawel) in het leven geroepen en is te vergelijken met de coöperatie Enschede Energie die zich vooral op duurzaamheid in het stedelijk gebied richt.

Duurzame energie
Duurzaamheid is een van de belangrijke thema's in Enschede. De stad heeft zichzelf als doel gesteld dat in 2030 minstens 12 procent van het energieverbruik duurzaam moet zijn opgewekt. En die doelstelling kan alleen worden behaald als er ook gebruik wordt gemaakt van zonneparken, windmolens, biomassa of andere vormen van grootschalige energieopwekking. Dergelijke iniatieven zijn eigenlijk alleen mogelijk in het buitengebied van de gemeente.

De Energie Coöperatie Buitengebied Enschede gaat zich onder meer richten op de productie van duurzame energie in het buitengebied. Ook het stimuleren van afname van lokale energie, collectieve inkoop, samenwerking tussen agrariërs en het bevorderen van energiebesparing zijn taken van de nieuwe coöperatie.

Zonne-energie
Een van de meest concrete maatregelen waar de 'helpdesk' zich op gaat richten is zonne-energie op het platteland. Bijvoorbeeld door de mogelijkheden voor zonnepanelen op daken van huizen en stallen te onderzoeken.

Belangrijk in het werk van de coöperatie is een enquête die Stawel dit voorjaar in het kader van het debat over duurzaamheid heeft uitgevoerd onder bewoners en ondernemers in het buitengebied. In die vragenlijst gaven veel van de ruim 300 respondenten aan wel interesse te hebben in zonnepanelen op daken en zonneveldjes op eigen grondgebied. 60 procent had interesse in een adviesgesprek.

Enschede FM sprak over dit initiatief met Gerrit Meutstege van Stawel. Beluister het interview hierboven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.