De restauratie van bus 38 - van juli 1967 - heeft drie jaar geduurd. Elke donderdagavond werd er aan gewerkt, zegt Toon Pieper, zelf 32 jaar buschauffeur geweest. ,,Hij is helemaal gestript geweest, maar alles is nog origineel, alleen de achterste wielkassen niet. Er zit nog hetzelfde blok in, meer dan een miljoen kilometer gelopen - DAF, is niet kapot te krijgen. Stuurbekrachtiging is er niet. ,,Met vijftig man in de bus kreeg je het stuur haast niet om. Het was hard werken , weet Pieper nog.
Sponsors
De stichting is opgericht in juni 2011. Sinds twee jaar hebben de leden een onderkomen in de hal van het complex van Tubantia. ,,We hebben hier heel veel foto s en materiaal, maar we weten dat we hier op termijn weg moeten , zegt Rob van Daalen, de voorzitter van de stichting. ,,We zoeken een nieuwe locatie om alles onder te brengen. Misschien dat we iets samen kunnen doen met andere historische verenigingen. Het moet wel betaalbaar blijven. We proberen ook sponsors te werven. Het onderhoud is duur. Maar we zijn liefhebbers, onze stichting is in ons hart gesloten.
In de hal staat ook de speciaal ingerichte Museumbus van de stichting. In die bus wordt duidelijk dat de TET op 2 februari 1904 is opgericht door Edo Bergsma en Christiaan Frederik (C. F.) Klaar. In 1949 rijden er 54 bussen rond met 188 m/v personeel. TET staat voor Twentsche Elektrische Tramweg Maatschappij. ,,Vroeger kon je met de tram van Enschede naar Glanerbrug , vertelt Cor Verbeek, 42 jaar chauffeur geweest, met Haags accent. Hij weet ook wanneer de laatste tramrit was: februari 1933. ,,Er zijn nog plekken waar je sporen van de tram kunt zien. TV Enschede FM sprak over de TET-bus met Cor Verbeek. Beluister dat fragment hierboven terug.
'Proeftijd'De geschiedenis vertellen van de TET én die van Enschede, dat is wat ze willen. ,,Veel mensen van onder de veertig kennen de geschiedenis van de stad niet , zegt Van Daalen. De TET bus maakt zaterdag 27 augustus drie ritten, om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Er zijn 33 zitplaatsen en een kaartje kost 3 euro. Van Daalen: ,,Als de belangstelling groot is dan doen we het vaker. We rijden zo n zes tot tien keer per jaar. De bus afhuren,bijvoorbeeld voor een trouwerij, kan ook."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Robin Hilberink