Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Eindelijk geen auto's meer uit de bocht bij Lasondersingel

286977 Knipsel 3

In september gaat de Lasondersingel op de schop. Voor er een nieuwe laag asfalt komt te liggen, wordt de gevaarlijke hobbel ter hoogte van de Blijdensteinlaan weggehaald. Vooral bij nat weer blijkt die een lanceerplatform voor auto's die de flauwe bocht te hard namen. Met veel ongelukken tot gevolg.

Volgens de aanwonenden is het een wonder dat er nog geen doden zijn gevallen. De bewoners van de huizen aan de singel tussen Blijdensteinlaan en Staringstraat hebben elk al wel eens een auto in de voortuin gehad of hun voor de deur geparkeerde auto total loss. En dan niet een keer, maar twee of meer.

6 Auto's verlorenPaul de Ruiter woont vlak achter de bocht. Hij verloor sinds 1992 zes auto's en parkeert al sinds jaar en dag aan de overkant. Ook de bomen in de berm dragen littekens van de ongelukken. Nogal wat auto's die uit de bocht vliegen, caramboleren via de geparkeerde wagens rechts links de middenberm in.


De blikschade is voor De Ruiter en zijn buren nog daar aan toe, maar voor hetzelfde geld vallen er dodelijke slachtoffers. Gewonden zijn er al wel gevallen. Er wonen gezinnen met kinderen en op de singel wordt gefietst, mensen lopen er over het trottoir of steken de singel over naar Rijksmuseum of Museumlaan.

Gevaarlijk bultjeDe weg maakt op de plek des onheils richting Oldenzaalsestraat een lichte buiging naar links en kent een stijging. Het bultje verrast hardrijders. Als het donker is en het regent en er ligt blad op de weg wordt het gevaarlijk. Toen er herfst vorig jaar achter elkaar drie auto's uit de bocht vlogen, was dat voor de bewoners de spreekwoordelijke druppel. De gemeente werd gevraagd om actie te ondernemen. Een gesprek ter plekke met verkeerskundige Christian ter Braack van de gemeente was voldoende. Hij liet metingen uitvoeren en obstakels plaatsen en beloofde de Lasondersingel bovenaan op het gemeentelijke to dolijstje te zetten.

Op 31 augustus is de aanbesteding, in de derde week van september begint het werk. Volgens Ter Braacks collega André Bolt duren de werkzaamheden drie weken. In de beruchte bocht ter hoogte van de Lasonderkerk verdwijnt de hobbel en wordt de helling van de weg omgedraaid. Nu is de kant van de berm hoger dan de rand; het hoort andersom te zijn. De bocht zal ruimer worden gemaakt, maar de gemeente waakt ervoor dat de singel een circuit wordt.

MetingenMetingen aan de singel ter hoogte van de Lasonderkerk bevestigen de vermoedens van de bewoners dat er - vooral 's avonds - hard wordt gereden. In de bewuste bocht heeft de gemeente een bord gehangen met adviessnelheid 30 kilometer per uur. Op een werkdag passeren er gemiddeld 7.214 voertuigen, waarvan er 100 harder dan 60 rijden (waar 50 mag). Pieksnelheid is 90 kilometer per uur, gemeten in de nachtelijke uren, tegen 75 overdag. 65 van de 100 hardrijders passeren tussen zeven uur 's avonds en zeven uur in de ochtend.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.