Het uitgekozen tijdstip, midden in de vakantie, is ongelukkig. Veel grote(re) afdelingen binnen het ziekenhuis vertellen daarom hun medewerkers pas op 5 september of hun functie komt te vervallen. Maar vooral binnen veel kleinere teams weet personeel na vandaag al waar ze aan toe is. Zodra de raad van bestuur de knopen heeft doorgehakt over alle verbeter- en bespaarvoorstellen, is ook het aantal voltijdbanen bekend dat na effectuering van de maatregelen overblijft. Wie moet afvallen, dat kan de afdeling zelf wel ongeveer invullen. Sommige afdelingen kennen de toekomstige formatie nu al.
Doel
Hoe pijnlijk de reorganisatieronde uitpakt, is lastig te voorspellen. Voor het einde van dit jaar moet een reductie van 167 banen zijn behaald. Daaraan valt niet te tornen. Maar een deel van dat doel is nu al behaald. Medewerkers gingen met pensioen, maakten gebruik van een regeling of zochten een andere werkkring.
Ze gingen onder meer naar ziekenhuis ZGT. De kraamafdeling in Almelo kreeg er afgelopen half jaar zeven nieuwe medewerkers bij. Allen afkomstig van Enschede. De zeven zijn bij MST niet vervangen. Dat gebeurt voorlopig ook niet. Het aantal geboortes in het VrouwKindCentrum in Enschede valt lager uit, waardoor de kraam met minder personeel toe kan.
Kosten terugbrengen
Met het schrappen van de huidige 167 banen is het ziekenhuis er trouwens niet. MST, de grootste werkgever in de regio, maakte begin 2016 de totaalopgave bekend; 300 banen schrappen en de kosten structureel terugbrengen met 30 miljoen euro. Van die 300 zijn eerder al 83 voltijdbanen weggesneden in ondersteunende diensten.
De kostenreductie bereikt MST onder meer door met leveranciers te onderhandelen over lagere tarieven. Verder zijn op bedrijfskundig niveau zes interimmers binnengehaald die bezuinigingsmaatregelen voorbereiden, processen en rendement verbeteren en werkwijzen en teams samenvoegen.
Verschillende beroepsgroepen
Bij de huidige reorganisatieronde wordt in bijna alle beroepsgroepen gesneden. De artsen en de raad van bestuur uitgezonderd. Medisch specialisten worden gespaard omdat ze volgens de raad van bestuur onmisbaar zijn voor de patiëntenzorg. Minstens zo belangrijk: hun productie (behandelingen) leveren tegoeden op van zorgverzekeraars. De raad van bestuur behoudt de huidige formatie van drie personen, gezien de lastige opgaven in deze periode en omdat deze zou passen bij de omvang van het ziekenhuis.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Emiel Muijderman