Is een wat vaal en mager ogend dier ziek? Verwaarloosd misschien? Of ziet het er door z'n leeftijd niet meer al te florissant uit? Voor de leek is het soms lastig inschatten wat er aan de hand is met een rund, paard, ezel of ander boerderijdier. Zeker als het op leeftijd is.
Gevalletje praktijk. Er staat een stier in een wei in Twekkelo. Het rund oogt mager en is aan de diarree. Marianne Been loopt dagelijks met haar hond langs de wei en maakt zich zorgen: krijgt het dier wel genoeg eten, drinken en zorg? Ze belt de dierenambulance. "Die verwijst naar de dierenpolitie. Ik heb ze twee keer via 144 gebeld en alles doorgegeven, maar er verandert niets."
Geen vleesEigenaar Jan Grooters beaamt dat de bewuste stier oud is: veertien jaar. "We hebben hem sinds 2005, al twaalf jaar dus. Hij heeft hier altijd goed z'n werk gedaan en hoefde van ons niet weg toen dat voorbij was. Als een dier zolang op je bedrijf is, raak je er toch aan gehecht", zegt Grooters.
Maar net als Been maakt hij zich wel zorgen over de stier, die overigens naamloos is. "Hij is kortgeleden ziek geworden en heeft inderdaad diarree. We houden hem apart en verzorgen hem extra goed", zegt Grooters. "Op zich doet hij het nog goed in de wei en herkauwt hij nog steeds, maar we twijfelen toch wel of we hem nu niet moeten laten wegbrengen. Uit liefde voor het dier moeten we nu snel een beslissing nemen."
De dierenpolitie is niet langs geweest op de boerderij. "Ik had ook liever gehad dat die mevrouw met onszelf contact had opgenomen, want dan hadden we kunnen uitleggen wat er aan de hand is." Been: "Het is nooit mijn bedoeling geweest de eigenaar ergens van te beschuldigen of in een kwaad daglicht te zetten. Maar ik wist niet van wie die stier is en ik wilde toch zeker weten dat er goed voor hem wordt gezorgd. Ik ben heel blij om te horen dat dit wel het geval is. Nu weet ik eindelijk hoe het zit."
Een per dagDe politie wordt niet overstelpt met aangiftes en waarschuwingen over mogelijke gevallen van verwaarlozing of mishandeling van dieren, zegt woordvoerder Siemen Klok. "Ongeveer één per dag voor de provincies Gelderland en Overijssel samen. Daar zitten dan ook de meldingen van opgesloten honden in oververhitte auto's bij."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM