Een appartementencomplex dat demontabel is en waarvan alle materialen herbruikbaar zijn. Dat verrijst in de Enschedese wijk Stroinkslanden, op een plek waar nu nog zeven verouderde seniorenwoningen staan.
Die maken plaats voor een bouwproject dat een landelijk voorbeeld wordt voor circulair bouwen. Het moet zichtbaar maken hoe wordt voorkomen dat de aarde nog langer wordt uitgeput door er onnodig grondstoffen uit te halen. Het is een initiatief van corporatie De Woonplaats, eigenaar van het blokje seniorenwoningen, en Stichting Pioneering. Hierin werken bouwgerelateerde bedrijven, gemeenten, onderwijs- en onderzoeksinstellingen in Twente samen om innovaties in de bouw aan te jagen.
Vooraanstaande rol Ook op het gebied van circulair bouwen willen we een vooraanstaande rol spelen , zegt Joke Bults van Pioneering. Het relatief kleine bouwproject in Enschede is daarvan de opmaat. Het is geen eenmalige proef. Er volgen meer van deze bouwprojecten. Ook corporatie Domijn heeft al toegezegd op deze manier te willen bouwen.
Daarmee haakt de Twentse bouwwereld in op het begin dit jaar gesloten Grondstoffenakkoord, waarmee Nederland definitief wil afrekenen met de wegwerpmentaliteit.
HergebruikNu zijn producten vaak niet opnieuw bruikbaar of worden ze zelfs ontworpen voor kortdurend gebruik. Het gevolg is dat we de aarde uitputten door grondstoffen te blijven winnen. Nederland wil uiterlijk in 2050 een circulaire economie hebben. Bij deze ambitie van de regering hebben zich diverse bedrijven, vakbonden, natuur- en milieuorganisaties en kennisinstituten aangesloten.
In de bouw is het momenteel nog zo dat sloopafval grotendeels naar de stort verdwijnt of hoogstens als puin onder wegen een nieuwe bestemming krijgt. Dat kan veranderen door gebruik van andere, duurzame materialen, maar ook door nieuwe bouwmethodes en nieuwe eigendomsmodellen , aldus Bults.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Reinier van Willigen