Winkelen draait tegenwoordig veel meer om de beleving; de binnenstad is als een pretpark. In de volgens pessimisten kansloze strijd tegen de onlineverkopers grijpen eigenaren van fysieke winkels elke mogelijkheid aan om het winkelend publiek te paaien.
Ondergeschikte horecaOndergeschikte horeca, heet deze mengvorm van detailhandel en horeca. Het past in de grootstedelijke uitstraling die het gemeentebestuur zo graag wil zien. In het centrum zijn volgens het bestemmingsplan de functies wonen, horeca, detailhandel, cultuur en ontspanning, publieksdienstverlening en ambachtelijke bedrijvigheid toegestaan. Wisseling van functies is mogelijk, zonder langdurige procedures of een omgevingsvergunning.
Meer bezoekersHet doel is dat meer bezoekers naar het centrum komen, dat ze daar langer vertoeven, en zo zorgen voor meer omzet in horecagelegenheden, winkels en culturele voorzieningen. 'We willen ruimte bieden aan vernieuwende initiatieven van bewoners, studenten, bedrijven, instellingen en winkeliers', stellen B en W. Daar past de combinatie van kleinschalige horeca in winkels ook in, zij het dat de horeca 'ondergeschikt' moet zijn aan de hoofdfunctie. Zo mag de ondergeschikte horeca geen eigen toegang hebben, en mag de omvang van het voor publiek toegankelijke deel van de hoofdfunctie maximaal 40 procent zijn.
Toekomst
"Dit is de toekomst. We hebben te maken met een nieuwe generatie ondernemers. Het nieuwe, gewijzigde bestemmingsplan is een compromis waar alle partijen mee uit de voeten kunnen. Eenvoudiger en flexibeler", aldus Eelco Eerenberg, stadsdeelwethouder Centrum. Hij wijst erop dat ondernemers kunnen bellen, wanneer ze zien dat collega's zich niet aan de regels houden. "In dat geval sturen wij onze controleurs erop af en treden we handhavend op. Ze krijgen dan eerst een aanschrijving en als het nodig is een dwangsom opgelegd", aldus Eerenberg.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Lars Smook