"De snorscooter heeft het altijd gedaan", verzucht Bianca van Benthem. De Enschedese heeft reuma en rijdt op een snorscooter. Geen geliefd voertuig onder de andere fietspadgebruikers.
,,Ze zeiken wel, maar moet je die fietsers zelf eens zien. Ze gaan geen centimeter aan de kant. Het is inderdaad druk op het fietspad, maar je moet elkaar een beetje ruimte laten," vindt Van Benthem.
'Beetje durven'
Dat laatste is ook het motto van haar plaatsgenoot Albert Smit. Hij is na enkele herseninfarcten slecht ter been geworden en is nu volledig afhankelijk van zijn gemotoriseerde vierwieler. "Zonder scootmobiel kan ik niks. Op het fietspad is het soms erg druk, maar je moet een beetje durven en je niet aan de kanten laten drukken."
Van Benthem let juist extra goed op als er scootmobielen in de buurt zijn. "Dat rijst echt de pan uit. Iedereen zit tegenwoordig in zo'n ding. En ze steken geen hand uit, vliegen alle kanten op. Mijn scootertje is ideaal voor bezoeken aan het ziekenhuis in Enschede. Ik kom daar nogal vaak. Je kunt er nergens parkeren, of het is hartstikke duur. Nu kan ik hem zo voor de ingang zetten. Je bent zo weer weg en het kost niks."
Jeugd
Hein de Kouwer, ook in een scootmobiel, heeft een hele serie ongemakken, waaronder een diabetische voet. Hij kan slecht lopen. Hij ervaart regelmatig hinder op het fietspad. "Vooral de jeugd past zich slecht aan. Dan gaan ze voor je staan bij het stoplicht. Ze wurmen zich er gewoon tussen. Het punt is, ze gunnen elkaar de ruimte niet meer. Iedereen eist zijn eigen plek op. Mensen, hou toch rekening met elkaar."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Lenneke Lingmont