De ene dag wordt de nieuwbouwwoning opgeleverd en de andere dag sloop je de complete gasinstallatie met leidingen en al er weer uit om een elektrische luchtwater warmtepomp te laten plaatsen. Omslachtig, maar voor de familie Slettenhaar de enige manier om een duurzaam gestookte nieuwbouwwoning op het plan De Bleekerij te betrekken.
Opeisbaar
De Bleekerij is een project dat al meer dan 10 jaar geleden in gang is gezet. Een woordvoerder van bouwend Nederland laat weten dat situaties, waarin de familie Slettenhaar zich bevindt, per 1 januari 2018 niet meer voorkomen bij nieuwbouwprojecten die dan van start gaan. "Want dan vervalt de opeisbaarheid van één bewoner in een nieuwbouwproject voor een gasaansluiting en dan moet het hele project daarin mee. Je ziet al gasloze bouwprojecten, maar daar wordt alleen op ingeschreven door kopers die geen belangstelling hebben voor een gasaansluiting."
Het gaat volgens de woordvoerder van Bouwend Nederland dus niet eens zozeer om de verplichting. "Maar om het feit dat gasaansluitingen tot op heden opeisbaar waren door kopers van een nieuwbouwwoning en dat kan leiden tot situaties van de familie in Boekelo waar gekozen is voor algehele gasaansluiting in het gehele project. Het heeft simpelweg alles te maken met de overgang van ons fossiele tijdperk naar het duurzame tijdperk."
BuurtprojectDe Boekeloër heeft geprobeerd nog voordeliger uit te komen door er een buurtproject van te maken. "Maar daar was geen belangstelling voor. We moeten het hier mee doen. Laat die gasinstallatie gewoon weg als iemand dat wil. We hadden desnoods nog in de kosten tegemoet willen komen. Maar nee, volgens de regels moet de gasinstallatie erin. Wat de wet ook voorschrijft, het blijft bizar als je een dag na oplevering van je woning de boel eruit moet slopen omdat je van duurzame energie gebruik wilt maken." TV Enschede FM sprak met Gerben Slettenhaar. Beluister dat item hierboven terug
Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Emiel Muijderman