Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Japanse duizendknoop teistert Enschedeërs

285971 815652

,,Ik zag vorige week een foto in de Twentsche Courant Tubantia en toen dacht ik dat is hem , dat is de plant die ik in de berm heb staan, vertelt Piet Bos (73). De Japanse duizendknoop woekert al jaren in de berm voor zijn huis aan de Gronausestraat. Bos blijft de metershoge plant snoeien. Tevergeefs, want van de Japanse duizendknoop kom je niet zomaar af.

De Japanse duizendknoop is een zogenaamde invasieve exoot. Dat houdt in dat het een plant is die oorspronkelijk niet uit Nederland komt. De lastpak is amper te verwijderen en kan bovendien voor schade aan wegen of gebouwen zorgen. Andere voorbeelden van invasieve exoten zijn de reuzenberenklauw en de reuzenbalsemien, die ook beide in Enschede groeien.

Brandweer
De berm is inmiddels helemaal dichtgegroeid door de duizendknoop. ,,De gemeente maait de andere berm wel, maar dit stuk nemen ze nooit mee. Dat is opvallend, want er staat een brandkraan van de gemeente tussen de begroeiing. Wie goed kijkt ziet nog net het rode bordje van de brandkraan staan. ,,Als de brandweer hier moeten, komen ze er amper door, zegt Bos.

WortelHet verwijderen van de plant is monnikenwerk. Een klein stukje van de wortel dat achterblijft is voldoende om een nieuwe plant te vormen. Wie de plant maait, moet het maaiafval dus ook nooit zomaar weggooien. Bovendien zijn de wortels van de plant erg sterk. Zo sterk, dat ze door asfalt heen kunnen.

AlternatievenBos is niet de enige die last heeft van de duizendknoop. Ook Joyce Vonk wil er vanaf. ,,Het is echt niet weg te krijgen, je blijft snoeien. Van het meest gehoorde alternatief, gif, wil Vonk niets te maken hebben. ,,Ik heb hier ook huisdieren en kinderen.

Voor wie de duizendknoop in de tuin heeft staan, heeft Vonk nog wel een andere tip. ,,Je kan folie over de plant heen trekken en dan een jaar laten zitten, dan sterft hij tot op de wortel uit schijnt, zegt ze. Bos hoopt dat de gemeente wat gaat doen aan de duizendknoop bij hem in de berm. ,,Nu er wat meer aandacht voor is, ga ik er toch van uit dat de gemeente er wel mee aan de slag gaat.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.