Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO €˜Plantentrio van ellende €™ moet met gif bestreden worden in Enschede

285458 702601

Gif of thermische lansen. De Japanse duizendknoop moet bestreden worden in Enschede. Gif heeft de voorkeur.

Het gaat in Enschede om drie planten die zorgen baren. De hoofdrol speelt de Japanse duizendknoop, gevolgd door de reuzenberenklauw en de reuzenbalsemien. Het trio zorgt voor economische en gezondheidsschade en verdringt de inheemse plantengroei.

Met wortel en tak uitroeienDeskundigen menen inmiddels dat alles geprobeerd moet worden om die planten met wortel en tak uit te roeien. Het enige dat waarschijnlijk helpt tegen het grootste probleemgeval, de Japanse duizendknoop, is het gif Roundup. Die stof moet dan meermaals worden geïnjecteerd in de stelen van de planten.

"Het helpt, maar er is geen garantie dat het de plant compleet uitroeit. Het moet beheersbaar worden. Daar gaat het om", aldus Jacques van den Hof van de gemeente Enschede, die samen met de gemeente Hengelo, Overijsselse natuurorganisaties en het waterschap om tafel zit om plannen van aanpak te maken ter bestrijding van de zogeheten invasieve exoten. Dat doen ze niet zomaar. De bestrijding van invasieve exoten staat momenteel volop in de belangstelling omdat Europa de - vorig jaar ingevoerde - lijst met deze soorten heeft uitgebreid.



ReuzenberenklauwHet sap van de berenklauw kan voor afzichtelijke verwondingen zorgen. Verder overwoekert het gebladerte andere planten. Verspreiding is ook een probleem door de enorme hoeveelheid zaden die de plant voortbrengt. In het plan van aanpak van de gemeente komt ongetwijfeld te staan dat bestrijding geboden is op plekken waar de plant leefgebieden van mensen kruist. Volmer: "Bij speeltuinen, in bermen bij fietspaden en in de ecologische zone moeten we ze weghalen."

Meldpunt
In het plan van aanpak gaat het ook om communicatie. Volmer hoopt dat hij bestrijding van de planten samen met Enschedeërs kan uitvoeren. "Ik hoop dat mensen zich melden als ze planten zien die schade kunnen veroorzaken." Hij zou er niet gek van opkijken als er een meldpunt specifiek voor de invasieve exoten wordt ingericht.
Reporters van TV Enschede FM trokken de natuur in met plantenkenner en Chef van TC Tubantia Henk ten Harkel. Bekijk die reportage hierboven terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto berenklauw: Lenneke Lingmont
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.