De bezoeker van de exposities in de deelnemende tentoonstellingsruimtes stappen telkens een nieuwe wereld binnen. ,,We hebben voor de Fotomanifestatie van dit jaar een aantal fotografen uitgenodigd die op hun reis de levendige stad centraal stellen, het ontmoeten van vreemdelingen en de versmelting van culturen," meldt de organisatie.
Programma
De drie kernexposities zijn bij Galerie Beeld & Aambeeld, Fotogalerie Objektief in de Walstraat en bij Boekhandel Broekhuis aan de Marktstraat. Van 8 oktober tot 18 november is op deze locaties werk te zien van respectievelijk Inge Hondebrink die de beweging en diversiteit van de Grey Hound busreiziger in Amerika laat zien, Bob Siers (de bizarre aantrekkingskracht van Amsterdam) en Wim Peters (de nostalgie in een Enschedese straat).
In de galerijen rond het binnenplein van het Rijksmuseum Twenthe zijn foto's te zien van Rob Hornstra en Martin Roemers. Hornstra fotografeerde mensen die wonen in de Kaukasus, het omstreden gebied bij Sotsji en Roemers legde de flitsende stedelijke drukte vast. Deze twee tentoonstellingen beginnen al eerder en lopen ook langer door: van 24 september tot en met 7 januari.
Dat heeft te maken met het expositiebeleid van het Rijksmuseum. Ook bij de zesde locatie geldt een afwijkende periode: bij Tetem Kunstruimte aan de Stroinksbleek is vanaf 26 oktober een maand lang werk te zien van Henk Wildschut. Hij belicht de groeiende migrantenstad bij Calais.
Randprogramma
Nieuw dit jaar is een randprogramma waarin drie locaties meeliften met de manifestatie: Pop-up Art Galery 4 The Benefit aan de Marktstraat 10, Het Arendsmanhuis aan de H.B. Blijdensteinlaan 83 en de foto's van Hessel Bosch in de Open Air Gallery aan de Zuiderhagen. De Fotomanifestatie Enschede is dit jaar samengesteld door de Enschedese fotograaf Ronald Bruinink.
De organisatie bestaat verder Jan Geelen, voorzitter Fotogalerie Objektief en Hanna Jansen (visuele communicatie) .
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Frans Nikkels