Dat zegt Janette van Schaik, specialist waterbeheer ecologie bij het waterschap. Een ploeg van tien mensen is daar samen met enkele bedrijven full-time bezig om de zogenaamde invasieve exoten uit te roeien. ,,We zitten er bovenop. En dat helpt .
Woekeren na dump
Bij de uitheemse soorten gaat het om vijverplanten die door particulieren ooit in de sloot zijn gedumpt. Doordat ze in ons voedselrijke water gaan woekeren verstoppen ze watergangen. Bij hevige regen zorgt dat voor wateroverlast. Ook verstikken ze het overige waterleven doordat ze licht blokkeren en alle zuurstof opnemen.
De top drie van deze uitheemse woekeraars bestaat uit de grote waternavel, de waterteunisbloem en het parelvederkruid.
Gemeenschappelijke aanpak
De bestrijding van de overlastgevende waterplanten is onderdeel van een gemeenschappelijke aanpak. Daarin werkt het waterschap samen met de provincie, Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel en Natuurmonumenten. Van Schaik: ,,Je moet er met z n allen bovenop blijven zitten, anders boek je geen vooruitgang.
Vorig jaar is er een forse inhaalslag gemaakt bij de aanpak van invasieve exoten. ,,We zijn de planten heel intensief te lijf gegaan. Met veel mensen in lieslaarzen het water in en de planten er met de handen uittrekken. Sindsdien controleren we elke veertien dagen de watergangen en schalen de activiteiten op of af, al naar gelang de situatie. Op dit moment ziet het er goed uit. Ik zie nog maar hier en daar een plukje, en daar word ik heel blij van.
'Mooier én beter'
Van Schaik wil graag nog even een lans breken voor de Nederlandse soorten. ,,Koop voor de vijver gewoon inheemse soorten. Kattenstaart, gele lis, munt. Ze zijn niet alleen mooier maar ook veel beter voor het dieren- en plantenleven. En heb je vijverplanten over, gooi ze in de gft-bak.
De bestrijding van invasieve exoten staat momenteel volop in de belangstelling omdat Europa de - vorig jaar ingevoerde - lijst met deze soorten heeft uitgebreid. Nu staat bijvoorbeeld ook de Japanse duizendknoop en de grote berenklauw op de lijst. Bezit, handel, kweek en transport van de planten is verboden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Wikimedia.