Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Donkere wolken boven komst van Hudson's Bay naar Enschede

285217 267121 v en d

Hudson's Bay staat, twee weken voordat de Canadese keten zijn eerste warenhuis in Nederland opent, ineens onder druk. Aandeelhouders eisen dat het bedrijf zich terugtrekt uit Europa. Medio 2018 wil de keten ook een vestiging openen in de oude V&D in Enschede.

Hudson's Bay staat, twee weken voordat de Canadese keten zijn eerste warenhuis in Nederland opent, ineens onder druk. Aandeelhouders eisen dat het bedrijf zich terugtrekt uit Europa. Medio 2018 wil de keten ook een vestiging openen in de oude V&D in Enschede.

De posters hangen al in de abri's en in talloze binnensteden worden oude V&D-panden druk verbouwd. Op 17 augustus opent de eerste Hudson's Bay in Nederland in een spiksplinternieuw pand aan het Amsterdamse Rokin. De week daarna volgt in Leiden een tweede filiaal, daarna Den Bosch, Tilburg, Rotterdam, Den Haag, Maastricht, Almere, Zwolle, Breda en Enschede.

Terwijl Hudson's 300 miljoen euro in zijn Nederlandse entree pompt, staan de Europese activiteiten van het bedrijf echter plots onder druk. Vanwege aanhoudende problemen bij de Duitse dochter Galeria Kaufhof zouden de Canadezen zich moeten terugtrekken uit Europa, eisen activistische aandeelhouders.

Hudson's Bay kocht de Duitse warenhuisketen en het Belgische Galeria Inno in 2015 voor een slordige 3 miljard euro. Sindsdien is het niet gelukt de 97 vestigingen van het kwakkelende Kaufhof vlot te trekken. Het afgelopen kerstseizoen daalde de omzet zelfs. Door de malaise weigert de Duitse kredietverzekeraar Euler Hermes sinds kort leveranciers aan Kaufhof nog volledig te verzekeren voor geleverde artikelen. Dat legt een bom onder komend kerstseizoen, waarvoor alle kleding en andere items nu al worden besteld.

De activistische aandeelhouder Land and Buildings van de Amerikaan Jonathan Litt komt nu in actie. Land and Buildings, dat 4,3 procent van de aandelen in Hudson's Bay Company (HBC) bezit, eist nu niet alleen dat het bedrijf zich uit Europa terugtrekt, maar ook in Noord-Amerika de winkelactiviteiten inkrimpt en zijn vastgoed - waarde 6,7 miljard euro - te gelde maakt. Het gaat onder meer om het gigantische warenhuis van luxedochter Saks Fifth Avenue in New York. De opbrengst zou naar de aandeelhouders moeten gaan.

In een brief dreigt Litt aandeelhouders te mobiliseren voor een speciale aandeelhoudersvergadering. ,,Als we geen vooruitgang zien bij het plan om de onderliggende waarde te gelde te maken, rest ons geen andere mogelijkheid dan een vergadering bijeen te roepen en de directie af te zetten", schrijft hij maandag aan de board van Hudson's Bay.

Het hedgefonds komt op het moment dat het niet florissant loopt bij Hudson's Bay. De internationale expansie kost veel geld. In het vorige kwartaal werd een verlies van 221 miljoen dollar geschreven. De koers kelderde afgelopen twee jaar van bijna 29 dollar naar ruim 11 dollar nu.

De Canadezen peinzen er echter niet over om Europa te verlaten. ,,Onze toewijding aan de Duitse markt en onze investeringen in Europa zijn groter dan ooit", liet HBC-ceo Jerry Storch weten in een Duitstalige persverklaring. ,,We houden vast aan de beloften die we bij onze komst naar Europa hebben gemaakt."

Hudson's Bay stelt ondertussen gewoon door te gaan met zijn activiteiten in Europa en Amerika en verder te groeien. ,,We zien ernaar uit de dialoog met Land and Buildings voort te zetten. HBC heeft een sterke historie in het succesvol te gelde maken van de onroerendgoedportefeuille en heeft op die manier al 3 miljard dollar cash aan waarde gerealiseerd."

In Nederland wordt momenteel hard gewerkt aan de opening van de eerste tien filialen. Van Blokker werd dit voorjaar een distributiecentrum overgenomen.

Onlangs maakte Hudson's Bay verder bekend een deal te hebben gesloten met de Amsterdamse boekwinkel Scheltema. Die gaat het boekenaanbod in de vijftien Nederlandse vestigingen van Hudson's Bay verzorgen. In alle warenhuizen komen verder restaurants van La Place, op Amsterdam na waar sterrenkok Ron Blaauw een restaurant krijgt.

Uiteindelijk krijgt Hudson's in Nederland vijftien vestigingen, waarvan twee volgens de outletformule SAKS OFF 5TH. In totaal zijn 2.500 medewerkers nodig, waarvan de meesten inmiddels zijn geworven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Charel van Tendeloo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.