"We vinden het belangrijk een gemeente te zijn, waarin iedereen er mag zijn", zegt beleidsmaker Stèphan Meijer van de gemeente Enschede. Uit een enquête van de NOS onder 150 gemeenten blijkt dat tientallen overwegen maatregelen te nemen om 'genderneutraler' te worden. Enschede is een van die gemeenten.
Toiletten
Vlak na de jaarwisseling werden in het Stadskantoor zes 'genderneutrale' toiletten geplaatst, waarvan zowel mannen als vrouwen gebruik kunnen maken. In de centrale hal zijn twee deuren te zien met op elke deur zowel een mannetje als een vrouwtje. "De gemeente vond het belangrijk niemand buiten te sluiten. Juist in de openbare ruimtes willen we dit uitdragen", zegt Meijer. "We weten dat zo'n 4 procent van de inwoners van Nederland zich niet volledig thuis voelt bij het geslacht dat hij of zij bij de geboorte kreeg. Als je die cijfers doorrekent naar Enschede kom je op zo'n 900 tot 1.300 inwoners. Het is belangrijk die mensen niet uit te sluiten."
Stilletjes geïntroduceerd
De gemeente koos er voor niet veel media-aandacht te schenken aan de nieuwe toiletten. "We vinden het zelf heel normaal en wilden ook gewoon kijken wat voor reacties de toiletten zouden oproepen." Tot op heden zijn er volgens Meijer amper reacties gekomen op de toiletten.
'Genderneutaliteit'
Over de neutrale aanspreekvorm, een andere maatregel om meer 'genderneutraal' te zijn, denkt de gemeente nog na. "De burgemeester wil er in zijn speeches wel rekening mee gaan houden", vertelt Meijer. "Maar door woorden als dames en heren te vermijden, ga je eigenlijk helemaal voorbij aan iemands geslacht en dat vindt ook niet iedereen fijn." Volgens Meijer zou je eigenlijk iedereen moeten vragen naar de gewenste aanspreekvorm. "Het blijft maatwerk."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Annina Romita