TV Enschede FM sprak met leerkracht Rob ter Borg van school Het La Res. Beluister het fragment hierboven terug.
La Res is voor het vierde schooljaar pilotschool en dat heeft volgens directeur Renate Klokman verschillende voordelen. ,,Dat idee van zes weken schoolvakantie dateert nog uit de tijd dat kinderen thuis meehielpen met het binnenhalen van de oogst. Voor de huidige generatie werkende ouders is zo n lange vakantie ingewikkeld. Voor kinderen is het ook niet altijd goed. In zes weken zakken kennis en vaardigheden snel weg.
Voor vader Robert Wensink van Mabel (7) en Wende(5) was het prijsvoordeel niet het belangrijkste argument om voor La Res te kiezen. ,,Het is een goede buurtschool. Maar die onderwijstijden zijn zeker een voordeel. Wij stonden niet in juni richting de Eiffel niet in de file.
Niet eenvoudig
Toch is de invoering van flexibele onderwijstijden in de praktijk minder eenvoudig dan het lijkt. Ouders van de La Res kunnen kiezen: ze houden zich aan de reguliere schoolvakanties en mogen daarnaast 8 compensatiedagen vrij inplannen. Of ze hebben vier in plaats van zes weken zomervakantie en 18 vrij in te plannen compensatiedagen. Bij de keuze voor dat laatste, zitten de kinderen de eerste twee weken van de voorgeschreven zomervakantie in het leslokaal.
Vader Robert Wensink volgt de ontwikkeling van zijn dochters op school nauwlettend. ,,Wij merken niets van extra onrust omdat kinderen flexibel naar school gaan. Juist niet. Weet u, zodra je hieraan gewend bent, is het gek dat andere scholen deze vrijheid niet bieden.
Flexibele tijden voor alle scholen?
In 2018 beslist de Tweede Kamer over de pilot met vrijere onderwijstijden. Mogelijk wordt wet- en regelgeving zo aangepast dat alle scholen flexibele tijden kunnen invoeren. D66 is voorstander. Maar staatssecretaris Sander Dekker is nog niet zo ver. Hij laat onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de onderwijskwaliteit.
De inspectie voor het onderwijs geeft aan dat scholen niet zomaar kunnen overschakelen. ,,Niet elke school is er klaar voor. Een school moet de werkwijze aanpassen en goed bedenken dat ze de leerstof individueel aan de kinderen aanbiedt , zegt woordvoerder H. van der Vlies.
In een tussentijdse evaluatie in opdracht van OCW, bleek dat niet alle pilotscholen hun werkwijze op orde hadden. La Res (230 leerlingen) heeft dat wel, zegt directeur Renate Klokman. ,,Wij voerden gepersonificeerd onderwijs in voor we pilot werden. Je moet in beeld hebben waar ieder kind staat. Onze teamleden hebben stuk voor stuk 'ja' gezegd tegen de pilot. Dat was geen vanzelfsprekendheid. Het systeem moet ook bij de leerkracht passen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Carlo ter Ellen