MST, ZGT en het Deventer Ziekenhuis hebben hun krachten gebundeld in een nieuw netwerk voor oncologische zorg. Ze willen dat graag, maar het moet ook. Landelijke trend is dat de patiënt op minder locaties terecht kan. Maar waar hij naar toe wordt verwezen is dan wel de plek met de beste expertise voor zijn specifieke aandoening.
,,Vroeger behandelde de internist-oncoloog of de chirurg-oncoloog alle tumoren. Dat is niet meer van deze tijd , zeggen Ester Siemerink, Walter Mastboom en Eric Hans Eddes, artsen van achtereenvolgens ZGT, MST en Deventer Ziekenhuis. Voor weinig voorkomende tumoren zoals slokdarm-, maag- en alvleesklierkanker moet de behandelend arts een chirurgische ingreep nu al jaarlijks een minimum aantal keren doen.
Lukt dat niet, dan mag het ziekenhuis die ene ingreep niet meer verrichten. ,,Als we niet samenwerken en specialiseren, holt de zorg in Twente en Salland langzaam uit. Terwijl we nu landelijk goed presteren als regio. Het nieuwe netwerk zorgt dat we patiënten dicht bij huis mogen blijven behandelen. We gaan onderling resultaten vergelijken. Daar leren we van.
Dagelijkse praktijk
Specialisatie is in beperkte mate nu al dagelijkse praktijk. Chirurgische behandeling aan uitzaaiingen in de lever of leverkanker wordt in Salland en Twente alleen in Deventer en Enschede gedaan. Voor operaties aan slokdarm- en maagkanker ben je het beste uit in ZGT.
Met name voor tumoren die weinig voorkomen, kan het zijn dat de patiënt nog maar op een locatie terecht kan. Dat kan ook gebeuren bij een veelvoorkomende vorm als borstkanker waarbij de individuele patiënt bijvoorbeeld een ingewikkelde en weinig voorkomende borstreconstructie nodig heeft.
Beste van drie plekken
De bedoeling is dat het eigen ziekenhuis de diagnose, onderzoek en nazorg doet. Maar de behandeling of een onderdeel daarvan gebeurt op de beste van de drie plekken. En soms toch nog steeds op alle drie locaties. ,,Bestraling bij huidkanker zal altijd kunnen bij de radiotherapie in MST en Deventer. Maar de kwaadaardigheid kan op een moeilijke plek zitten, bijvoorbeeld pal naast het oog. Dan wordt het een ander verhaal. Zo iemand moet waarschijnlijk gaan reizen voor de beste chirurgische behandeling.
Per tumorgroep komen er teams waarin huisartsen, specialisten en een patiëntenvereniging zitten. Ze werken een plan uit voor hun eigen oncologisch gebied. Over enkele maanden wordt exact bekend hoe de verdeling van de specialismen binnen de regio eruit ziet.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.