De markt van taxusnaalden in Twente, voor de productie van kankermedicijnen, lijkt verzadigd. Bovendien bestaat er steeds meer twijfel over nut en noodzaak van de inzameling.
Het inzamelen van snoeiafval van de taxus is weer in volle gang. In de naalden van de eenjarige takken zit de stof baccatine, een belangrijke grondstof voor de productie van enkele chemokuren. Met name voor de bestrijding van borst-,darm- en prostaatkanker.
Al sinds 2006 zamelen in Nederland daarom verschillende stichtingen het snoeiafval in voor de strijd tegenkanker. En daar profiteren ook goede doelen van. De belangrijkste waren tot op heden Taxus Taxi en Vergroot de Hoop.
Deze organisaties verkochten het snoeiafval aan bedrijven die de naalden verwerken voor productie. Op die manier hebben ze naar eigen zeggen bijgedragen aan de productie van vele duizenden chemokuren.
Het geld dat ze voor het snoeiafval kregenis gedoneerd aan goede doelen. De taxusnaalden leverden tussen de 30 en 50 euro op voor een kuub, gelijk aan 160 kilo, goed voor één chemokuur. Vergroot de Hoop zegt op die manier in elf jaar tijd in Nederland en België 2,8 miljoen euro aan goede doelen te hebben geschonken.
Aanbod
Maar inmiddels staat het systeem flink onder druk en lijkt de markt verzadigd. Het aanbod zou intussen veel groter zijn dan de vraag naar de taxusnaalden van de farmaceutische bedrijven. Vergroot de Hoop is er vorig jaar ineens helemaal mee gestopt. En Taxus Taxi gaat door, maar kan dit jaar vermoedelijk niets doneren aan een goed doel. Ze halen het snoeisel bij mensen thuis op en verkopen het dan door aan Kruidendrogerij Roijkru in Oss. Na aftrek van alles kosten blijft er niks over om nog te doneren.
Ook wordt er intussen verschillend gedacht over de noodzaak van de inzameling van taxus. Sommige medische experts wijzen erop dat het stofje dat moeizaam uit de taxusnaalden wordt gehaald, eenvoudig en goedkoop in een laboratorium gemaakt kan worden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Carlo ter Ellen