Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Zoveel elektriciteit verbruiken 33.000 lantaarnpalen in Enschede

283776 download 1 29

Altijd al afgevraagd wat die straatverlichting in Enschede nu eigenlijk kost aan elektriciteit? En waarom niet alle lantaarnpalen zijn voorzien van energiezuinige ledlampen, ondanks dat de gemeente zo graag duurzaam wil zijn?

33.000 lichtjes
Iets meer dan 33.000 lantaarnpalen telt Enschede. Of beter gezegd armaturen; het verlichtingselement inclusief lampenkap. Ze branden ongeveer 4150 uur per jaar. Het jaarlijkse energieverbruik van alle lantaarns is ongeveer gelijk aan wat 1150 gezinnen met twee kinderen jaarlijks verbruiken.

Elke lantaarnpaal kost gemiddeld zo n 17 euro per jaar. Vijf euro daarvan is stroomverbruik, de rest vaste lasten. Beetje bij beetje worden de huidige straatlichten vervangen door energiezuinige ledlampen. Die zijn bovendien veel goedkoper in onderhoud. In 2035 zijn alle lantaarns omgezet naar ledverlichting.

Als led goedkoper is in onderhoud en energie, waarom duurt het omzetten dan tot 2035 voordat alle lantaarns zijn omgezet? Het vervangen van armaturen kost geld. De komende tien jaar al 7,2 miljoen euro. Terwijl de kostenbesparing volgens de gemeente marginaal is.

Ervan uitgaande dat een ledlamp 40 procent aan stroomverbruik scheelt, is dat een besparing van 2 euro per lantaarnpaal per jaar. De vaste lasten blijven bijna even hoog. Bovendien laat de gemeente weten dat de energie nu al 'groen' wordt ingekocht via Greenchoice. Veel van de huidige straatlichten zijn weliswaar geen led, maar al wel energiezuinig.

Ideologie vs. duurzaam
Met andere woorden: de baten wegen niet op tegen de lasten. "Het zou puur ideologisch zijn om in een keer alle straatlantaarns om te zetten naar ledverlichting", zegt Ina van Dijk van de gemeente Enschede. "Duurzaam zijn betekent ook: niet weggooien als het huidige het nog doet.

Van Dijk wil niemand ontmoedigen om voor ledverlichting te kiezen: de gemeente heeft namelijk een grootverbruikerscontract bij de energieleverancier. Als voor straatverlichting de consumentenprijs betaald moest worden had de besparing op elektriciteitsverbruik jaarlijks al gauw een half miljoen kunnen zijn.

Alle soorten en maten
De bovenstaande kaart is een overzicht van alle openbare verlichting in Enschede. Het biedt een inzicht in de gedachte achter straatverlichting. Woonstraten in de wijken zijn over het algemeen voorzien van zwakkere verlichting (24 watt). De Helmerhoek is een uitzondering; een verklaring daarvoor heeft ook de gemeente niet.

Hoofdstraten in de wijken hebben straatlantaarns met 36 watt-lampen. De singels en hoofdwegen worden nog beter in het licht gezet met lampen met een vermogen van 70 watt tot 150 watt (bv. de Zuiderval). Dit is vanwege verkeersveiligheid. De binnenstad heeft ook een hogere prioriteit, maar daar is gekozen voor een hoger vermogen vanwege de sfeer en de sociale veiligheid.

De donkergroene stipjes zijn over het algemeen ledlampen. Maar ook tussen de lichtgroene stipjes zit ledverlichting, zoals aan de Beckumerstraat in het buitengebied van Boekelo.
Enschede FM sprak woensdag met Tubantia-journalist Wilco Louwes over de straatverlichting in Enschede. Beluister het interview hierboven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Afbeelding: Martijn Bekhuis
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.