Getuigen die tegenover de politie een verklaring afleggen zijn betrouwbaarder als ze middels een virtual reality bril mee terug worden genomen naar een plaats delict. Hun verklaringen zijn dan namelijk vollediger en ze benoemen minder foute details. Dat blijkt uit onderzoek van recherchekundige Jeroen Timmer (32) uit Enschede.
De recherchekundige van de districtsrecherche Twente legde de verklaringen van verschillende groepen getuigen naast elkaar. ,,Eerst liet ik een groep van honderd proefpersonen onverwacht getuige zijn van een ruzie tussen twee acteurs. Na een week liet ik ze terugkomen en moesten ze vertellen hoe de ruzie was verlopen", zegt Timmer.
Waardevol
Uit een analyse van de verklaringen blijkt dat getuigen minder foute details beschrijven als ze tijdens het verhoor terugkeren naar de plek waar het delict plaatsvond. ,,Die wetenschap is voor ons erg waardevol. Waarheidsvinding is voor ons altijd het doel en getuigenverklaringen spelen daarin een grote rol. Maar het geheugen van mensen is kwetsbaar, bijvoorbeeld omdat we dingen vergeten of vervormen. We moeten er dus zorgvuldig mee omgaan en ervoor zorgen dat de randvoorwaarden voor een verklaring perfect zijn. Deze innovatie helpt daar bij."
Terugkeren
Het gebruik van een VR-bril neemt bovendien een belangrijk probleem weg. Het is namelijk niet altijd mogelijk om getuigen terug te laten keren naar het echte plaats delict, bijvoorbeeld omdat daar sporen beschermd moeten worden. Daarom gaat Timmer nu testen hoe de brillen in echte politieonderzoeken kunnen worden ingezet. ,,We gaan kijken waar we in de praktijk tegen aan lopen als we de brillen echt gaan gebruiken. Onze verhoorders moeten bijvoorbeeld wel weten hoe ze met zo'n bril om moeten gaan, net als de getuigen."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Pixabay