Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Tekort aan artsen voor ziekenhuis MST

283574 Schermafbeelding 2017 07 25 om 084143

Ziekenhuizen in Noord- en Oost-Nederland komen in de problemen door een tekort aan artsen. Over vier jaar worden voor beide regio s samen nog maar 110 specialisten opgeleid. Dat zijn er te weinig.

Nu mogen er in deze regio nog 225 artsen worden opgeleid tot specialist. Dat gebeurt in Gelderland en Overijssel alleen in het Zwolse Isala, het Deventer Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente (MST) en ZGT Almelo/Hengelo. Halvering van dat aantal gaat volgens de Onderwijs en Opleidingsregio Noord- en Oost-Nederland (OOR N & O) tot tekorten leiden.

Ingrijpen
OOR N & O vindt dat daarom dat Den Haag moet ingrijpen en dat er een andere verdeling van opleidingsplaatsen moet komen. De politiek vindt zelf ook dat er iets moet gebeuren. Kamerbreed is een motie aangenomen waarin de minister wordt aangespoord aan om werk te maken van de dreigende tekorten.

,,We hebben nog niets van een oplossing gemerkt , zegt voorzitter Ronald Trof van het medisch stafbestuur van ziekenhuis MST. Enschede heeft structureel met name te weinig oogartsen. Ook dermatologen zijn moeilijk te krijgen, zegt Trof. Consequentie hiervan is dat de wachttijden oplopen. ,,Maar daarnaast loopt het ziekenhuis inkomsten mis. Specialisten genereren omzet , aldus Trof.

Eigen kweek
Artsen uit andere regio s halen, blijkt een probleem, ondanks werkloosheid onder jonge medici in andere delen van het land. Onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen naar gegevens van alle geregistreerde Nederlandse medisch specialisten over bijna 20 jaar wijst uit dat dokters liefst blijven wonen in de regio waar ze worden opgeleid.

Ziekenhuizen zijn dus afhankelijk van eigen kweek. Medici hebben van alle afgestudeerden de minste neiging om te verhuizen. Leeftijd speelt een belangrijke rol. Artsen settelen zich al tijdens de studie. Verhuizen voor het werk is voor de meesten geen aantrekkelijk idee meer. Op elke 100 specialisten die in het noorden en oosten werken, komen er 11 uit een andere opleidingsregio. Het komt er dus op neer dat er te weinig artsen zijn om in de eigen behoefte te voorzien, aldus OOR N&O.

Ronald Trof van MST pleit er voor dat arts-assistenten verplicht hun opleiding in meerdere ziekenhuizen volgen. ,,Dat kunnen we best van ze vragen. Daarmee worden ze breder voorbereid op de toekomstige beroepsuitoefening maar zien ze ook dat blijven werken in Enschede of Almelo net zo interessant kan zijn dan in Groningen. Voor die laatste stad kiezen ze nu vaak.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.