Het aantal inwoners van Enschede dat overlast door drugshandel ervaart, is afgelopen jaar gestegen tot 7,2 procent. De stad is daarmee op een zevende plek binnengekomen in de top tien van steden met drugsoverlast. (tekst gaat verder onder de afbeelding)
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in de maandag verschenen veiligheidsmonitor. Enschede is zelfs de snelste stijger onder alle 48 steden met meer dan 70.000 inwoners. In 2013 gaf 4,4 procent van de Enschedese bevolking aan drugsoverlast (drugsgebruik en handel in eigen buurt) te ervaren.
Daling in Almelo en Hengelo
Waar in Enschede sprake is van een stijging van gevoelens van drugsoverlast met 40 procent, is er in Hengelo en Almelo juist sprake van een daling in vergelijking met 2013. Destijds zei 5,6 procent van de Almeloërs drugsoverlast te ervaren. Dat percentage halveerde in 2016 tot 2,8 procent.
Ook in Hengelo was er sprake van een daling met 0,4 tot 2,3 procent vorig jaar. Ook zegt bijna 32 procent van de Enschedeërs dat er drugshandel voorkomt in de eigen woonwijk, dit is fors meer dan in Almelo (25%) en Hengelo (17,6%).
Het aantal geregistreerde drugsmisdrijven hennepplantages en handel in hennep of hard drugs is in vergelijking met 2013 in de grote Twentse steden gedaald. In Enschede bijna met een kwart van 215 tot 165 zaken per jaar. In Hengelo en in Almelo registreerde de politie in dezelfde periode bijna een derde minder drugszaken. In Hengelo waren dat er 55 in 2016 en in Almelo in hetzelfde jaar 45.
'Tussen de oren'
Het aantal geregistreerde drugszaken daalt dus, maar in Enschede stijgt de overlast. Hoe kan dat? Volgens woordvoerder Ton Kamp van burgemeester Onno van Veldhuizen kan het ook bij de Enschedeërs tussen de oren zitten. Er is de laatste jaren een actief beleid gevoerd wat drugsbestrijding betreft. Denk aan de acties op het Wilminkplein, in Glanerbrug en tegen Satudarah. Daarover is veel publiciteit geweest en door al die aandacht kan bij inwoners het idee zijn ontstaan dat er ook meer drugsoverlast is. Het kan dus ook een zaak van perceptie zijn.
Maarten Bloem, onderzoeker bij het CBS, relativeert de sterkte stijging van gevoelens van overlast in Enschede bovendien door te wijzen op de marge die de onderzoekers hebben ingebouwd. Het gaat om een steekproef met een marge van 2,5 procent naar boven én naar beneden. Het kan dus zijn dat 9,7 procent van de Enschedeërs overlast ervaart. Daarmee zou je landelijk dan op de derde plek staan. Maar het ook 4,7 procent zijn en dan val je buiten de top 10 en is het nog maar een klein beetje meer dan in 2013.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Pixabay