Studentensteden als Nijmegen, Groningen en Leiden verrommelen doordat steeds meer straten gedomineerd worden door studentenhuizen. Om dat te voorkomen stelt Enschede per straat en buurt een maximumpercentage kamerpanden in. Bovendien moeten er minimaal twee normale woningen zijn tot het volgende kamerpand.
Het inperken van deze kamerverhuur is een trend in studentensteden door het hele land. Ze zoeken naar maatregelen tegen de uitwassen van de nieuwe Huisvestingswet van 2016. Die is zo liberaal dat een stad als Enschede geen vergunning meer kan vragen van een pandeigenaar als hij kamers wil verhuren. Dat betekent dat huisjesmelkers al ruim een jaar min of meer hun gang kunnen gaan. Nu de zogeheten verkamering zich uitbreidt naar wijken waar voorheen geen kamperpanden waren, komen Enschede en andere studentensteden in actie.
2.000 kamerpanden
De gemeente Enschede telt ongeveer 2.000 kamerpanden. Als drie personen of meer zonder familieband in hetzelfde huis willen wonen, dan kan de gemeente dit binnenkort dus weer weigeren. Toezicht op naleving van de nieuwe maatregelen kost de gemeente naar schatting 130.000 euro per jaar.
Maar het probleem van de leefbaarheid in de stad is hier niet mee opgelost. "Het gaat namelijk niet alleen over kamerverhuur, maar ook over veranderingen in de maatschappij", zegt wethouder Jeroen Hatenboer. "We moeten daarom meer doen. De gemeente heeft nu geen goed beeld van de woonoverlast in Enschede en komt daarom ook met een centraal meldpunt.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Emiel Muijderman.