De steun voor een nieuwe Agenda voor Twente is overtuigend: dertien gemeenten hebben zich uitgesproken voor een nieuw economisch programma, Rijssen-Holten aarzelt nog en heeft nog niet ingestemd. ,,Zoveel liefde voor Twente, dat is een mooi resultaat'', jubelt regiovoorzitter Onno van Veldhuizen.
De uitslag is 13-1 en Onno van Veldhuizen zegt: ,,Het is een mooi resultaat, een uitslag waarvoor ik vooraf zo zou hebben getekend. Zo spannend was het wel. Als laatste stemde Hengelo dinsdag in met de Agenda voor Twente. De gemeenteraad van de tweede stad van de regio gaf haar zegen aan het voorstel om vanaf 2018 vijf jaar lang 7,50 euro per Twentenaar te investeren in de regionale economie. En misschien komt er na onderzoek nog 5 euro bij, te besteden aan nog nader te benoemen projecten die raken aan techniek, arbeidsmarkt, bereikbaarheid en vestigingsklimaat en duurzaamheid.
Hier zit een tevreden regiovoorzitter en burgemeester van Enschede?
,,Absoluut. We zijn er in Twente goed in de pijn te voelen en te benoemen en zijn veel minder geneigd onze successen te vieren. Dit is echt zo n succes: bijna alle gemeenten die het er over eens zijn waar ze naartoe willen en dat ze in een gezamenlijke projecten, in Twentse kracht, willen investeren. Daar gaan we nu naar op zoek. En ik heb goede hoop dat Rijssen-Holten er als veertiende en laatste gemeente ook nog bij komt.
Twente moet het succes vieren?
,,Zeker. Er is in korte tijd veel werk verzet. Tien jaar geleden was de Agenda voor Twente toch vooral een technisch concept voor de bestuurlijke inner circle. Nu is er in korte tijd, anderhalf jaar tijd, door veel mensen een berg werk verzet en is het anders aangepakt. Er zijn ook veel meer mensen vanuit die vier o's (openbaar bestuur, onderwijs, ondernemers, onderzoek, red.) bij betrokken. Er zijn honderden gesprekken gevoerd, er zijn bijeenkomsten voor al die 348 raadsleden geweest. Dan zie je dat we met z n allen onze armen om Twente heen slaan. Dat stemt trots. We zijn groter dan provincies als Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland en trekken toch samen op. Noem mij een regio in Nederland waar dezelfde eensgezindheid bestaat. Die vind je niet.
Toch toonde u zich op een bepaald moment kritisch over de gang van zaken. U hekelde de vermeende zuinigheid bij steden als Hengelo en Almelo terwijl Enschede wel meer wilde investeren in de regio.
,,Ik heb op dat moment gezegd wat ik er van vond, ja.''
Gaat er dan ook een telefoontje naar uw collega-burgemeesters. Zo van: kom op, jongens?
,,Als burgemeesters spreek je regelmatig met elkaar. Dat is ook hier gebeurd, natuurlijk. Wat we hebben besproken? Laat ik daar nu niet te veel over zeggen.
In de aanloop naar het besluit over de Agenda voor Twente zijn mensen zich gaan afvragen of de gewone man (en vrouw) niet ook wat te zeggen hadden moeten hebben. Is dat terecht?
,,Misschien hebben ze wel een punt, maar dan zeg ik nog een keer: kijk van waar we zijn gekomen en hoeveel mensen, ondernemers en anderen, hebben meegepraat. Kan het beter? Ongetwijfeld, maar we hadden anderhalf jaar de tijd en dan is bekwame spoed geboden. In een paar gemeenten zijn wel sessies gehouden. En we krijgen D ran 17, het democratiefestival in Enschede natuurlijk nog.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM