De politie in Twente werkt op experimentele basis met een webcareteam dat 24 uur per dag alle sociale media volgt om snel en adequaat te kunnen inspelen op vragen en klachten van inwoners. Het monitoren van Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp en andere online podia kan ook worden gebruikt om mogelijk strafbare feiten te signaleren en op te sporen.
Twintig mensen
In de gemeenten Hengelo, Haaksbergen, Hof van Twente en Borne is deze club van twintig mensen al aan het werk. Het de bedoeling dat het webcareteam medio september alle veertien gemeenten in de regio bedient. De omvang van het team, dat opereert vanuit Hengelo, blijft ook dan bestaan uit dezelfde twintig medewerkers.
De politie denkt met de komst van het webcareteam de serviceverlening aan de samenleving te vergroten. Dat gaf districtschef Janny Knol te kennen tijdens een korte presentatie van de werkzaamheden van het team tijdens het periodiek overleg van de Veiligheidsregio Twente.
Vragen en klachten, maar ook opsporing
De politie streeft er naar in ieder geval via de eigen sociale media-accounts of - pagina's snel bereikbaar te zijn voor vragen en klachten van inwoners. ,,Maar daarnaast kan worden ingespeeld op klachten of opmerkingen aan het adres van de politie op Twitter of Facebook die niet rechtstreeks aan ons gericht zijn'', zegt Knol. ,,Stel dat iemand een klacht heeft over een aangifte en dat meldt op sociale media. Dan kunnen we degene eventueel benaderen met de vraag of en hoe we hem of haar van dienst kunnen zijn.''
Aan de andere kant kunnen ook mogelijk strafbare feiten en/of uitingen worden gesignaleerd. Knol: ,,Dat is mogelijk. We zullen daar zorgvuldig mee omgaan, ook om privacyoverwegingen. Als iemand zich op sociale media op een bepaalde manier onwenselijk gedraagt, dan heeft natuurlijk onze aandacht.''
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM