Om de aandacht te vestigen op het noeste werk van de vrijwilligers van het stadsarchief plaatst De Twentsche Courant Tubantia een serie van twaalf oude foto's, gekozen door twaalf vrijwilligers. Ze leggen ook uit waarom juist deze foto gezien moet worden. Dit keer is het de beurt aan Hans ten Brummelhuis.
Op de foto staan een schets en een afbeelding van een patiowoning aan de Dr. Zamenhoflaan, in opdracht gebouwd voor de familie Zwijnenberg in 1966.
Het Stadsarchief Enschede heeft in 2007 het archief van de Enschedese architect Nico Zantinge in beheer gekregen van het Architectuurcentrum Twente. Sinds vijf jaar ben ik bezig dit archief te onderzoeken en toegankelijk te maken, door het chronologisch en per plaats te rubriceren.
Als groot tekentalent trok Nico Hendrik Zantinge (1928-1983) al vroeg de aandacht. Hij volgde het eerste deel van zijn architectenopleiding in Almelo, rondde die af in Amsterdam en begon daarna als zelfstandige in Enschede. Als docent was hij verbonden aan de AKI-kunstacademie. Hij werkte van begin 1960 tot eind 1968 samen met architect Hans Hesse, in het architectenbureau Zantinge & Hesse.
Het was in die tijd dat hij samen met Hans Hesse een voettocht maakte naar een bekend complex van de Deense architect Jørn Utzon, die een grote inspiratiebron zou gaan worden voor latere ontwerpen. In het grote oeuvre van Zantinge vallen vooral de woonhuizen op. Hij experimenteerde graag en ontwierp opvallende woonwijken, zoals delen van Stokhorst in Enschede en Het Teesink in Boekelo.
De bungalow voor de familie Zwijnenberg, een bekende makelaar in Enschede, bevat alle kenmerken van de typische bouwstijl van Zantinge, zoals de gele bakstenen, de gebogen Romeinse dakpannen en een binnentuin met veel privacy. De grondvorm en de vierkante structuur van de woonfunctie werden al in de oudheid bij patiowoningen gebruikt en komen overeen met die van een oude boerderij uit Zuid-Limburg.
De karakteristieke vormentaal, het principiële gebruik van inheemse materialen, maar vooral het centraal stellen van de gebruikers waren kenmerken van de ontwerpfilosofie van architect Nico Zantinge. Deze is hij zijn hele leven door blijven gebruiken.
Het architectuurcentrum schreef tijdens een grote overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum Twenthe in 2005/2006: 'De architectuur van Zantinge biedt ruimte om gelukkig te worden'.
Zelf grasduinen in het beeldarchief kan ook, op de website stadsarchief.enschede.nl/00002/beeldbank
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM