Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

Hengelo gaat zorgfraude aanpakken

270441 stadskantoor hengelo 1

De gemeente Hengelo gaat meer doen om zorgfraude aan te pakken. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een nota voor de aanpak van fraude in de zorg die nog voor de zomer wordt behandeld. Eén van de maatregelen is het inzetten van extra mensen. Wethouder Jan Bron denkt dat het goed is dat zorgaanbieders weten dat de gemeente controleert. Het gaat om de kwaliteit van de zorg en dat wordt geleverd waarvoor is betaald.

In de praktijk stuit de gemeente nogal eens op fraudegevallen in de zorg, zoals recent bij de Hengelose zorgaanbieder MTS. Na signalen over misstanden is een onderzoek ingesteld bij de zorgaanbieder en daaruit kwamen diverse tekortkomingen aan het licht, meldt de gemeente. Zo blijkt onder meer dat mensen zorg kregen van ongeschoold personeel. Ook zouden declaraties zijn ingediend tijdens vakanties van cliënten en zou er sprake zijn van onregelmatige zorgverlening. Het gevolg is dat het contract met zorgaanbieder MTS Zorg per 1 juni wordt ontbonden. Dit liet de gemeente woensdag in een persverklaring weten. TC Tubantia meldt dat MTS Zorg-directeur Julia Tangut woest is over dit besluit. Er zou niets van kloppen. Ze heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld om het besluit aan te vechten.

Het voorkomen van zorgfraude staat hoog op de agenda van alle 14 Twentse gemeenten. Zorg wordt sinds 2015 gezamenlijk ingekocht via de organisatie voor Zorg en Jeugdhulp (OZJT) voor uitvoering van de Jeugdwet en de WMO. In de contracten tussen gemeenten en zorgaanbieders zijn afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de kwaliteit van de zorg en wijze van declareren. De gemeenten vinden het belangrijk dat Twentse inwoners de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

(Laatste update: 24 mei 14:00)
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.