Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

Hengelo stelt ambitieuze energieagenda vast

269246 zonnepanelen

Hengelo wil een fors duurzamere gemeente worden. Dat blijkt uit het programma Nieuwe Energie Hengelo 2017-2021 dat het Hengelose college van B en W voorstelt aan de gemeenteraad. Wethouder Marcel Elferink (CDA) wil vol inzetten op energietransitie: We zetten concrete stappen naar energiebesparing, de afkoppeling van woningen van het aardgas en groene energie. Het programma Nieuwe Energie Hengelo 2017-2021 wordt begin juni op een politieke markt besproken.

De gemeente wil over de groene ambities in gesprek met de inwoners van Hengelo. De energietransitie wordt voor een groot deel ook gedragen door onze ondernemers, huiseigenaren en andere initiatiefnemers. Veel huishoudens in Hengelo zijn al heel goed op weg. Daar kunnen we van leren , aldus Elferink. Met hen gaan we in gesprek om er achter te komen hoe we hen als gemeente het beste kunnen helpen. Want alleen samen kunnen we die energietransitie succesvol maken.

Woningen moeten de komende jaren van het aardgas af. Dat is een gevolg van afspraken die landelijk zijn gemaakt. De Rijksoverheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat betekent dat onze huishoudens dan allemaal van het aardgas af moeten zijn , aldus Elferink. En er zijn genoeg alternatieven. Denk aan warmtepompen en het warmtenet. Ook willen we ruimte bieden om zonne-energie collectief op te wekken op grote ongebruikte daken. Ook moet er werk worden gemaakt van isolatie. Elferink: Dat is goed voor de portemonnee van huis eigenaren en huurders én zorgt voor een flinke energiebesparing.

Wat voor woningen geldt, geldt ook voor mobiliteit. Wagenparken van bedrijven en de gemeente gaan de komende jaren over op elektrisch. We moeten in ons land binnen een generatie stoppen met gas en olie als brandstof , vertelt Elferink. Daarom ben ik blij dat we in Hengelo ook concrete stappen zetten om de energietransitie te maken.

(Bron: Gemeente Hengelo)
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.