Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Bestuur supportersclub: 'Vak-P dicht? Dan is mijn ziel kapot'

268332 vakp 8

Donkere wolken boven supportersclub Vak-P van FC Twente: hun home blijft een heel jaar dicht. Maar het trotse Vak-P geeft zich nooit gewonnen.

Voor het eerst is het voltallige bestuur van Vak-P bereid te praten. Ze houden niet zo van de media, die van nature wordt gewantrouwd. Net als 'hun natuurlijke vijand', de politie. "Want als ik noot zeg, dan schrijven jullie toch Mies", zegt de voorzitter. Nu liggen de kaarten anders. De burgemeester heeft hun home gesloten en ze moeten knokken om het voortbestaan. "Er wordt over onze rug een politiek spelletje gespeeld", vinden ze.

Anoniem, met een reden
Elke Vak-P'er praat in deze situatie alleen anoniem: 'alles ligt gevoelig'. De acht Tukkers vrezen voor hun maatschappelijke positie, zeggen ze. "We worden ineens in verband gebracht met georganiseerde misdaad. Maar we hebben allemaal gewoon een vrouw, kinderen en een normale baan. Dit heeft impact."

Wie de bestuurders zijn? Timmermannen, vertegenwoordigers, verzekeringsagenten, verkopers van elektronica, zakenmannen, meubelverkopers... Een aantal nog van de eerste lichting, de oude harde kern. Zeg gerust een beetje de vroegere hooligans. Vak-P'er sinds de oprichting van de vereniging in 1991, met een ouwe directiekeet van 3.000 gulden als allereerste clubhuis. "De eerste lichting ging bij wijze van spreken dood voor zijn stad", zegt een van die fans uit die tijd. De voorzitter heeft ooit een half jaar een stadionverbod gehad, geeft hij toe. "Vak-P kwam voort uit een stel rotjongs, dat wel hield van een potje knokken. Maar ik ben nu 30 jaar wijzer."

Slapeloze nachten
De bestuurders hebben slapeloze nachten. Een van hen: "Het is mijn tweede huis. Nu we een jaar dicht moeten, is mijn ziel kapot." Er volgt een krachtterm. "Ik sta er mee op en ga er mee naar bed", zegt de penningmeester. Hij verkoopt de biermunten tijdens de wedstrijd. Al 20 jaar lang. En na elke thuiswedstrijd neemt hij al zijn munten mee naar huis en doet ze in bad, met shampoo. Want ze plakken en dat is vies. En de volgende dag legt hij ze netjes te drogen op een handdoek. "Ik word er om uitgelachen, maar dat maakt me niets uit." Het is regelrechte passie.

Hoe ze zichzelf zien? "Wij zijn de cultuurbewakers van de club. Bij de club zie je mensen komen en gaan. We zien het als onze taak om de club zo nu en dan terug te planten in de oorspronkelijke Twentse klei. We zijn kritisch maar eerlijk. Ook in de succesjaren van en rond het kampioenschap." Trouw en trots worden met hoofdletters geschreven. "Onze sfeeracties in ons stadion behoren tot de Europese top."

Niet hetzelfde als harde kern
De supportersvereniging Vak-P is niet hetzelfde als de harde kern op de tribune Vak-P. Daar zit 3.000 man. Niet iedereen is ook lid van de supportersclub. Die telt 1500 leden. Gemiddeld komt ongeveer de helft van hen ook in het supportershome. Lid worden kan vanaf 18 jaar en ze betalen 25 euro per seizoen. Financieel draait de supportersclub lekker. Gemiddeld boekt de vereniging een omzet van anderhalve ton aan de verkoop van sjaaltjes, patat en bier. Een pilsje kost er 1,60 euro. In het absolute topjaar 2012 werd in het home 50.000 liter bier getapt.

Voor de huur van het home is Vak-P ongeveer 32.500 euro kwijt. "Maar het grootste deel van alle inkomsten gaat naar de sfeeracties in het stadion van de Ultra's. Een beetje sfeeractie met een spandoek kost wel 10.000 tot 15.000 euro aan doek en verf." Nu het home dicht moet, gaat de geldkraan daarvoor mogelijk ook dicht. "Dat gaat FC Twente merken! Zonder ons geen sfeer in het stadion."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Lars Smook.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.