Eigenlijk, zegt kunstenaar Gijs Dragt, is het boek zelf ook een soort vliegtuig. "Er staat zoveel vliegend metaal in dat je daarvan wel kunt spreken." Samen met Rijssenaar Dick Lohuis, werkzaam bij de luchtmacht, verdiepte hij zich in de historie van een van de belangrijkste militaire vliegvelden van Nederland. "Dichter bij de Koude Oorlog kon je destijds in niet komen."
Militaire politie
Dragt, geboren onder de rook van de vliegbasis Twenthe, praat uit eigen ervaring. De hoogtijdagen van het vliegveld in de jaren 60 en 70 vallen samen met zijn eigen jeugd aan de rand van de Enschedese wijk Deppenbroek. "De wereld was nog overzichtelijk. De Rus was de vijand en op Twenthe stond het materieel waarmee we hem bestreden. Als je wilde fotograferen, was er altijd militaire politie om je in de gaten te houden. De geheimzinnigheid die rond het vliegveld hing, maakte jou als kind alleen nog maar nieuwsgieriger."
Fotoboek
Het boek dat hij samen met Dick Lohuis maakte, is in hoofdzaak een fotoboek. Na een voorwoord van oud-generaal Dick Berlijn, een van de grote namen uit het verleden, brengen de twee samenstellers de rijke historie van de vliegbasis vanaf de Tweede Wereldoorlog tot aan de sluiting in 2007 in beeld. "Wat je er ook verder van zegt: voor vliegtuigliefhebbers waren het in ieder geval mooie jaren. Er was altijd wel wat aan de hand. Als er nieuwe militaire vliegtuigen kwamen, dan kwamen die vaak als eerste naar Twente."
Vogelvlucht
Van de Spitfires van direct na de oorlog tot aan de Starfighter en F-16: ze trekken in vogelvlucht voorbij. "Als je al die foto's bij elkaar brengt, zie je in één keer wat de betekenis was van dat vliegveld. Hele generaties zijn opgegroeid met die vliegtuigen. De open dagen en luchtshows waren hoogtepunten voor heel veel Twentenaren. Ik weet nog dat ik het voor het eerst een Starfighter zag. In mijn ogen was dat een soort vliegende raket. Zo'n indrukwekkende machine kon je alleen maar met trillende vingers fotograferen."
Koude Oorlog
In de naoorlogse geschiedenis van de vliegbasis weerspiegelt zich ook het verhaal van de grote geschiedenis. "Toen de Koude Oorlog voorbij was, was het afgelopen. In de Koude Oorlog leidde elk nieuw vliegtuig onmiddellijk tot een reactie aan de andere kant. Na de val van de Muur viel die druk weg. Toen er ook Russische Migs op Twenthe landden, wist je definitief dat er een tijdperk voorbij was."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Boek Vliegbasis Twenthe 1945-2007