Met dreunende bassen en met wolken rook is de waterstofauto 'H2Infinity' gistermiddag gepresenteerd op de Universiteit Twente. Als hij 1 op 1.000 haalt, gaat hij volgende maand winnen tijdens de Shell Eco-Marathon in Londen.
Met dreunende bassen en met wolken rook is de waterstofauto 'H2Infinity' woensdagmiddag gepresenteerd op de Universiteit Twente. Als hij 1 op 1.000 haalt, gaat hij volgende maand winnen tijdens de Shell Eco-Marathon in Londen.
Het gedreun en de rook passen misschien bij de racewagen van Max Verstappen, maar zeker niet bij de waterstofauto van het Green Team van de UT. De auto is geruisloos en rook komt er al helemaal niet uit. Een beetje water, dat is alles wat er overblijft tijdens het rijden. Er zit dan ook geen benzine in de tank, maar waterstof.
Urban Concept
Het negentien man tellende Green Team doet dit jaar mee in de categorie Urban Concept. Dat wil zeggen dat de auto wat praktische accessoires moet hebben. Zoals een ruitenwisser, lampen en een spiegel. Ondanks dat in het model duidelijk een auto herkenbaar is, gaat het nog wel even duren voordat waterstofauto's bij de dealer om de hoek in de showroom staan. Er zit nog weinig vaart in waterstof als vervanging van benzine en diesel. Op dit moment zijn er nog maar drie plekken in het land waar je waterstof kunt tanken. Auto's voor particulieren zijn er nog niet.
Zo zuinig mogelijk
Daar is de uitdaging van het Green Team niet minder om. De studenten proberen hun eco-auto zo zuinig mogelijk met de waterstof om te laten gaan en zo wrijvingsloos mogelijk 'door de lucht te laten glijden'. Vorig jaar haalden ze 1 op 890 kilometer. Niet genoeg om te winnen. Dat deden de Fransen. Maar over twee weken met 1 op 1.000 over het circuit in Londen rijden, zou genoeg moeten zijn voor de winst.
De auto rijdt eigenlijk helemaal niet op waterstof. Hij rijdt op stroom. De waterstof wordt gebruikt om stroom op te wekken. Dat gebeurt in een soort omgekeerde accu, de brandstofcel. De techniek bestaat al meer dan 100 jaar.
'Kip-eiprobleem'
Dat we ondanks alle onderzoek nog niet in dergelijke auto's rijden, is vooral het 'kip-eiprobleem'. Zonder een goed verdeelnet van waterstof komen er geen auto's en zonder auto's geen tankstations. Wat ook niet helpt, is dat de meeste waterstof in Nederland van aardgas wordt gemaakt. Daarbij komt veel van het broeikasgas CO2 vrij.
Van 25 tot 28 mei zal blijken hoe zuinig de auto uit Twente is. Een snelheidsrecord zit er in elk geval niet in, want de topsnelheid ligt maar net iets boven de 30 kilometer per uur. Met een bestuurder die amper 70 kilo weegt.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Reinier van Willigen.