Sportclub Enschede, De Tubanters, Zuid- Eschmarke en PW onderzoeken de mogelijkheid om 'samen te wonen' op één accommodatie. Dat betekent een concentratie van de verenigingen op Sportpark Diekman-Oost of Diekman-West.
Op Diekman-West, tussen Het Stedelijk Lyceum Zuid en zwembad Aquadrome, bespelen Prinses Wilhelmina en Sportclub Enschede samen vijf velden. Op 'Oost' zijn negen voetbalvelden in gebruik door De Tubanters en Zuid-Eschmarke. Hoewel... een groot deel van de velden ligt er in het weekeinde maar verlaten bij. De nood is bij de ene club iets hoger is dan de andere, maar allen staan voor dezelfde financiële, sportieve en organisatorische uitdagingen.
Taboe
Enschede telt simpelweg te veel clubs. Daarom wordt al jaren gespeculeerd over FC Diekman. Een toekomstbestendige vereniging die de vier Diekmanclubs samenvoegt. Hoewel er van fusie voorlopig geen sprake is, is verregaande samenwerking tussen Sportclub Enschede, De Tubanters, Zuid-Eschmarke en PW niet langer een taboe.
Dit seizoen hebben de vier verenigingen met toestemming van hun leden elk een commissie samengesteld die zich bezighoudt met een onderzoek naar samenwerking - 'en misschien wel een fusie' - op het Diekman.
Eén accommodatie
Besloten is om te onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om samen een accommodatie te betrekken. Leidend is FC Winterswijk, waar vertegenwoordigers van de Diekmanclubs een werkbezoek brengen. Het zou prachtig zijn als je een accommodatie zou kunnen hebben zoals BWO of Tubantia in Hengelo, met de kleedkamers onder de kantine", zegt Bas Veenendaal. Als voorzitter van Zuid-Eschmarke is hij een van de woordvoerders namens de onderzoekscommissie van de Diekmanclubs.
Maar hoe mooi het ook klinkt, een gloednieuwe voetbalaccommodatie staat er niet zomaar. "Daarvoor ben je sterk afhankelijk van de gemeente", weet Veenendaal. Enschede zal in zo'n scenario een financiële bijdrage moeten leveren en dat is in tijden van bezuinigingen meestal geen prioriteit.
Trainingscentrum
Aan de andere kant is de gemeente gebaat bij een toekomstbestendig amateurvoetbalklimaat en spelen ook externe factoren een belangrijke rol. De kleedkamergebouwen en velden van de vier verenigingen zijn van de gemeente, maar de clubhuizen zijn van de voetbalclubs zelf. Kun je ze verkopen? En aan wie? FC Twente heeft vorig jaar al laten doorschemeren niet onwelwillend tegenover een terugkeer naar het Diekman te staan met het trainingscentrum. Dat biedt kansen.
Nieuw clubgebouw
Volgens Veenendaal gaat de voorkeur van de Diekmanclubs uit naar een gezamenlijk clubgebouw met kleedkamers. "Voor een goede samenwerking werkt het het prettigst op één plek. Helemaal opnieuw beginnen is dan het beste. De bestaande club- en kleedkamergebouwen voldoen niet aan de eisen om samen te gaan. Bovendien biedt dat de kans om ook aandacht te schenken aan duurzaamheid. Maar dat vraagt wel om een investering."
Als er geen financiële ruimte is voor een geheel nieuwe accommodatie op het Diekman is het splitsen van de verenigingen over twee bestaande accommodaties een plan B. Dat is allemaal aan de onderzoekscommissie, die hoopt voor de zomerstop nog rapport uit te kunnen brengen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Studio Beeld en Verbeelding/Henk