De ingang naar de binnenstad vanaf de Zuiderval wordt een stuk aantrekkelijker als de Zuiderspoorflat gesloopt is. Pal aan de rotonde komt een nieuwe flat. TV Enschede besprak de plannen met Bart Jan Elders, projectcoördinator van Domijn. Bekijk het item hieronder.
De huurders van de laatste veertig nog bewoonde appartementen in de Zuiderspoorflat zijn dinsdag geïnformeerd over nieuwbouwplannen van woningcorporatie Domijn. Sinds juni 2016 kunnen bewoners met voorrang reageren op een andere huurwoning bij Domijn. Van die mogelijkheid hebben velen gebruik gemaakt; de huur van 57 van de 97 appartementen is al opgezegd. De corporatie biedt huurders ook de mogelijkheid terug te keren naar de nieuwbouw. "De ervaring leert dat uiteindelijk 30 procent dat wil", aldus woordvoerder Els Sans.
Sloop
De gedateerde Zuiderspoorflat uit de jaren zeventig wordt voor de zomer van 2018 gesloopt. Daarvoor in de plaats komt een eigentijds, energiezuinig complex met 45 een - en tweepersoonsappartementen en vijftien eengezinswoningen aan een groen hofje. Na de zomer van 2018 wordt met de bouw begonnen. De woningen krijgen geen gasaansluiting. Koken gebeurt elektrisch en bodemwarmte zorgt voor verwarming. Daken worden voorzien van zonnepanelen, terwijl de woningen extra goed geïsoleerd worden.
Gezichtsbepalende functie
Het nieuwe complex wordt pal aan de straat gebouwd op dezelfde hoogte als naburige panden, waarmee 'het dorpse lint' wordt hersteld, naar wens van de gemeente. De groenstrook voor de huidige flat wordt opgeofferd. Door de nieuwbouw 'naar voren te schuiven' en het accent te leggen op de rotonde aan de Haaksbergerstraat, krijgt het complex een gezichtsbepalende functie voor bezoekers die de binnenstad inrijden. De architecten van LKSVDD (Leijh, Kappelhoff, Seckel en Van den Dobbelsteen) hebben een gebouw ontworpen dat niet standaard is, maar opvalt door verspringende buitengevels in lichte baksteen en het gebruik van zowel balkons als loggia's.
Veiligheid
Opvallend is ook de grote glazen centrale entreehal aan de straatzijde. Die plek is bewust gekozen, zeggen projectontwikkelaar Bart Jan Elders en projectcoördinator Herwin ter Riet van Domijn. "De veiligheid van bewoners was een belangrijk aandachtspunt voor het ontwerp. De entree bij de rotonde maakt de woningen goed toegankelijk en is zichtbaar vanaf alle kanten." De entree van de flat is nu nog verstopt aan de achterzijde waar weinig zicht op is. Bewoners hebben vaak over overlast en gevoelens van onveiligheid geklaagd.
De huidige flatwoningen verschillen van studio's tot ruime appartementen. In de praktijk bleken studio's vooral jongeren te trekken en grotere appartementen ouderen. Dat gaat niet altijd goed samen, is de ervaring van Domijn. Daarom is gekozen voor twee types appartementen, met een oppervlakte van 65 of 75 vierkante meter.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.