Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Universiteit Twente werkt aan 'pacemaker' voor Parkinson

263912 appartementencomplex

Patiënten met de ziekte van Parkinson hebben door onderzoek van de Universiteit Twente op termijn mogelijk minder last van hun aandoening. Onderzoekers werken aan een fijnmazige methode voor hersenstimulatie.

TV Enschede kreeg uitleg van dr. ir. Ciska Heida. Bekijk de reportage hierboven.

De hersenziekte Parkinson veroorzaakt onder andere spanning in de spieren en trillende handen. Ook gaan patiënten trager bewegen. Als medicijnen niet (meer) helpen kunnen de symptomen deels worden bestreden door het implanteren van elektrodes in de hersenen.

Stroompjes
Dat gebeurt onder meer bij ziekenhuis MST in Enschede. Het gaat om een klein apparaatje dat stroompjes stuurt naar bepaalde hersengebieden, waardoor foute prikkels worden geblokkeerd. Op dit moment staat zo'n apparaatje, de techniek heet Deep Brains Stimulatie of 'DBS', continu aan. Onderzoeker dr. ir. Ciska Heida zoekt met het haar team naar manieren om de intensiteit van de prikkels regelbaar te maken.

Heida: "Wat je zou willen, is een soort pacemaker, die alleen in actie komt als het nodig is. Daarvoor moet die hersenstimulator via sensoren gegevens krijgen over de spierspanning en trillingen. Hij gaat dan alleen aan als het nodig is. Op de UT proberen we te achterhalen hoe je die sensoren het best kunt inzetten. Daar liggen technisch nog wel wat uitdagingen. Meer sensoren betekent ook meer draadjes in het hoofd, nog los van de vraag waar je die sensoren dan precies moet plaatsen."

Terugkoppelen
Volgens Heida werken de huidige implantaten goed, maar valt er in de afstelling nog veel winst te behalen. "We hopen de komende jaren te ontdekken welke symptomen precies met welke hersengebieden te maken hebben, en hoe we die fijnmazig kunnen meten. Als we die gegevens kunnen laten terugkoppelen, dan kan het apparaat zichzelf bijstellen. Dat zou ideaal zijn."

Crowdfunding
In haar huidige vakgroep werken zes onderzoekers aan de verschillende vraagstukken. Om meer onderzoek te kunnen bekostigen is een crowdfundingproject gestart, voorlopig vooral onder oud-afgestudeerden een medewerkers. Bij elkaar is er al enkele duizenden euro's bij elkaar gebracht. Een fractie van de vele tonnen die nodig zijn. "Het aanstellen van een onderzoeker voor vier jaar kost ruim tweeënhalve ton. We kunnen dus nog wel wat geld gebruiken."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Google Streetview
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.