Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

MST wil meer spontane bevallingen

263902 download 18

Bij vrouwen die bevallen in het Medisch Spectrum Twente zal minder vaak medisch worden ingegrepen. Dat hebben de gynaecologen van het ziekenhuis afgesproken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateerde onlangs dat het aantal spontane bevallingen in het ziekenhuis opvallend laag lag en wil voor 1 mei uitleg over deze afwijkende cijfers.

Het cijfer dat de inspectie gebruikt om de bevallingspraktijken van ziekenhuizen te vergelijken gaat over vrouwen die hun eerste kind krijgen, geen meerling verwachten en geen complicaties hebben gehad tijdens de zwangerschap, maar die toch tijdens de bevalling worden doorverwezen naar een gynaecoloog.

In 2015 werd bij deze groep de baby in 55,9 procent van de gevallen alsnog spontaan geboren; bij 44,1 procent werd medisch ingegrepen. Landelijk gezien liggen die cijfers op 61,2 en 38,8 procent.

Volgens Jan den Boon, als lid van de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor kwaliteit en veiligheid, hebben de gynaecologen naar aanleiding van de opmerking van de inspectie hun eigen werkwijze onder de loep genomen. Er is geen ijzeren norm voor het aantal spontane bevallingen, dus niet een bepaald percentage dat je moet halen. Maar als je onder het landelijk gemiddelde zit is het goed om kritisch naar jezelf te kijken. Uit de cijfers bleek dat ingrepen als de keizersnee, de vacuümpomp en de tang bij ons vaker gebruikt werden dan gemiddeld. Met name het percentage voor de primaire keizersnee, dat is een keizersnee die van tevoren overlegd is met de vrouw, was aan de hoge kant.

Eigen kracht
Volgens Den Boon worden vrouwen ook in het MST zoveel mogelijk gestimuleerd om op eigen kracht te bevallen. Er komt alleen een medische ingreep als dat noodzakelijk is. Maar uit de evaluaties is gebleken dat de criteria daarvoor wel rekbaar zijn en dat het inderdaad wel wat minder kan. Daar gaan de gynaecologen nu aan werken.

In heel Nederland worden vrouwen steeds vaker naar het ziekenhuis verwezen voor de geboorte van hun kind. Belangrijke reden daarvoor is dat steeds meer vrouwen vragen om pijnbestrijding tijdens de bevalling. Maar het blijkt dat hoe meer vrouwen in het ziekenhuis bevallen, hoe vaker er wordt besloten tot een medische ingreep. En dat is niet per se gunstig: de babysterfte is daardoor niet afgenomen en er is ook geen gemiddelde gezondheidswinst geboekt voor moeder en kind.

Medische ingrepen leiden namelijk vaker tot complicaties. Een spontane bevalling blijkt nog altijd de veiligste manier om een kind ter wereld te brengen, als er tenminste van tevoren geen bekende risico-indicaties zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.