De stadhuistoren van Hengelo herbergt een carillon met 59 klokken, dat eens per week wordt bespeeld door stadsbeiaardier Roel Smit uit Olst. Op de woensdag tussen 12.30 en 13.30 uur tijdens de markt. Rijkelijk weinig, vinden ze bij GroenLinks, ChristenUnie en SP. Vandaar dat de drie partijen woensdag een motie in stemming brachten om Smit óók op de zaterdag een uurtje te laten spelen. In elk geval voor één jaar. De motie haalde het niet, omdat twee raadsleden niet aanwezig waren.
"Tja, dat moeten we accepteren. Zo werkt de democratie nu eenmaal", vertelt een teleurgestelde hoofdindiener van de motie Susanne van den Beukel van de ChristenUnie. De ene afwezige, Agnes Booijnk van GroenLinks, zat met corona thuis en de andere, Edith van der Brugh van Pro Hengelo, wil geen reden van haar afwezigheid geven en geeft evenmin te kennen wat ze gestemd zou hebben. Echter als Van der Brugh conform de partijlijn gestemd had, had ze vóór gestemd en was het 19 voor en 18 tegen geworden.
Als een stemming gelijk eindigt, wordt een voorstel aangehouden en bij een volgende vergadering opnieuw in stemming gebracht. Als de stemmen dan wederom staken, wordt het voorstel verworpen. Zo zegt de Gemeentewet. Volgens griffier Gerrit-Jan Eeftink is dit in Hengelo de afgelopen 17 jaar (zolang zit hij op z'n post) niet gebeurd. Als alle raadsleden aanwezig zijn, gebeurt dit sowieso niet, omdat elke gemeenteraad uit een oneven aantal mensen bestaat.
Maar nu even over de inhoud. Susanne van den Beukel vindt het jammer dat de motie is verworpen, maar wil zeker later dit jaar in de herkansing, vertelt ze: "Dat zal dan rond de presentatie van de zomernota zijn of komend najaar bij de behandeling van de begroting." Ik vind het erg jammer dat de motie het niet gehaald heeft, omdat het klokkenspel reuring geeft in de binnenstad tijdens marktdagen."
De beiaardier hoeft echt niet de hoofdprijs voor dat uurtje extra volgens de fractievoorzitter: "Hij krijgt 250 bruto per bespeling. Netto is dat 180 euro. Hij heeft z'n reistijd van twee keer een uur en hij heeft tijd nodig om z'n stukken voor te bereiden. Helemaal als hij zoals afgelopen woensdag wordt gevraagd om muzikaal in te gaan op de actualiteit." Smit speelde toen enkele nummers om de Hengelose Turken, Syriërs en Koerden een hart onder de riem te steken. Veel mensen hebben onderaan de toren met een brok in de keel staan luisteren, weet Van den Beukel, die er zelf ook tussen stond.
Hieronder een stukje uit het Turks volkslied, dat Smit woensdagavond speelde:
In de motie werd in eerste instantie gevraagd om 12.500 euro vanuit de beschikbare middelen van de motiemarkt. De motie is namelijk opgesteld, nadat de stadsbeiaardier er zelf tijdens de motiemarkt van oktober jongstleden om gevraagd heeft. Hij kreeg daarvoor dus de handen op elkaar van de genoemde drie partijen en afgelopen woensdag kwamen daarbij BurgerBelangen (als enige coalitiepartij), Pro Hengelo, Hengelose Burgers en FvD. Uiteindelijk werd het bedrag omlaag geschroefd naar 10.000 euro, omdat de eerste twee maanden van 2023 al achter de rug zijn.
De stadsbeiaardier van Hengelo, die zelf aanwezig was bij de raadsvergadering, vindt het jammer dat hij niet vaker dan één keer week het carillon in de stadhuistoren mag bespelen: "Het is zonde dat een stad met het belang en de grootte van Hengelo en met zo'n mooi carillon het met maar één bespeling per week moet doen. Overigens geldt dat voor alle Twentse plaatsen; overal wordt de beiaard maar eens per week beroerd. Maar ik dacht: wat zou het mooi zijn wanneer bij Hengelo de victorie begint."
Voorafgaand aan de raadsvergadering speelde stadsbeiaardier Roel Smit woensdag 15 februari een aantal nummers om de Hengelose Turken, Syriërs en Koerden een hart onder de riem te steken na de aardbeving van ruim een week eerder. Voorafgaand daaraan was hij te gast in 1Twente Vandaag: