De gegevens zijn volgens de rechter van cruciaal belang voor het onderzoek naar de dood van de negen maanden oude baby Aniek. In die zaak is vader Hans ter H. (32) verdachte.
Hartafwijking
Het Openbaar Ministerie (OM) verzocht het MST om de gegevens af te staan, omdat de lichamelijke geschiedenis van Aniek mogelijk een rol heeft gespeeld bij haar overlijden. Het meisje werd geboren met een hartafwijking en lag vlak na haar geboorte in het MST met een hersenbloeding.
Beroepsgeheim
Het ziekenhuis verzette zich tegen het afstaan van de gegevens en beriep zich daarbij op het medisch beroepsgeheim. Ook is het afgeven van de gegevens volgens het MST niet nodig omdat een kinderarts alle relevante informatie eerder al deelde met een forensisch arts van het Nederlands Forensisch Instituut. Daarom diende het ziekenhuis een klaagschrift in bij de rechtbank.
Shakenbabysyndroom
De officier van justitie gaat er nu vanuit dat Hans ter H. zijn dochtertje op 21 februari van dit jaar om het leven bracht. Dat zou hij gedaan hebben door haar heftig door elkaar te schudden, het zogenoemde shakenbabysyndroom. Ter H. ontkent dit. Bij de politie verklaarde hij eerst dat Aniek een epileptische aanval kreeg, later zei hij dat hij vliegtuigje met haar speelde. Daarbij zou ze achter het bed zijn gevallen.
Volgens de rechtbank zijn de gegevens uit het medisch dossier, waarin onder meer rapportages van verpleegkundigen en MRI- en CT-scans zitten, niet op een andere manier te verkrijgen dan het ziekenhuis te dwingen deze af te staan.
Toestemming
De ouders van Aniek hebben bovendien toestemming gegeven voor het verstrekken van het dossier, onder meer omdat vader Hans verantwoordelijk wordt gehouden voor haar dood. Ook toont het dossier volgens de ouders aan dat ze Aniek tien dagen voor haar overlijden naar het MST brachten, omdat haar gezondheid verslechterde. Nadat ze door een kinderarts was gezien is ze weer naar huis gestuurd.
Niet cruciaal
De rechtbank heeft niet ingestemd met het gehele verzoek van het OM. Er was namelijk ook gevraagd om de psychologische dossiers van beide ouders, maar die worden niet van cruciaal belang geacht voor het onderzoek naar de dood van Aniek.
Voor het MST het klaagschrift bij de rechtbank indiende, ging het in overleg met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunst (KNMG).
Gezamenlijk werd besloten het verzoek van het OM te weigeren. Volgens de richtlijn van de KNMG kan het beroepsgeheim alleen doorbroken worden bij toestemming van de patiënt, een wettelijke plicht tot spreken of als ernstige schade aan de patiënt of anderen kan worden voorkomen. Van deze drie voorbeelden zou in deze zaak geen sprake zijn.
Het MST kan in beroep gaan tegen de beslissing van de rechtbank. Woensdag was het voor het ziekenhuis nog te vroeg om inhoudelijk op de zaak in te kunnen gaan.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM