Vijf tot tien jaar geleden was dat bij nog maar een kleine minderheid van de uitvaarten in de regio het geval. Nu geldt dat al voor meer dan de helft van de uitvaarten in Twente en de Achterhoek.
Trend
De trend is begonnen in de Randstad en vloeit voort uit de wens om de laatste ceremonie in intiemere kring te kunnen beleven. Aan die beslotenheid en Intimiteit is geen getal verbonden , zegt uitvaartleider Karen Hof uit Enschede, het zouden ook 300 of 400 personen kunnen zijn. Maar dat zijn wel mensen die allemaal persoonlijk zijn uitgenodigd.
De economische crisis heeft volgens Hofs collega Johan Nijkamp uit Enter de omslag naar besloten uitvaarten versneld. Want behalve meer intimiteit spelen de financiën zeker een rol , zegt Nijkamp. Bij een besloten uitvaart zijn de kosten veel beter in de hand te houden, omdat je van tevoren weet hoeveel mensen er maximaal komen.
Condoleancebijeenkomst
Een besloten uitvaart of crematie wordt meestal voorafgegaan door een condoleancebijeenkomst of avondwake die wel toegankelijk is voor mensen zonder persoonlijke uitnodiging. Ik adviseer de nabestaanden om als het even kan iedereen die dat wil gelegenheid te geven afscheid van de overledene te nemen, zegt Hof. Doe je dat niet, dan kunnen er daarna ongemakkelijke situaties ontstaan. Als je dan twee weken later iemand op straat tegenkomt, vindt die persoon het vaak heel lastig om je op de juiste manier te begroeten of aan te spreken.
Steeds persoonlijker
Uitvaarten worden volgens Nijkamp en Hof steeds persoonlijker en daardoor onderling meer verschillend in uitvoering voor de uitvaartleider. De besloten kring met alleen maar genodigden, maakt voor ons zo n bijeenkomst ook beter te plannen: in tijd, faciliteiten en kosten , zegt Hof. Alles is tegenwoordig mogelijk. Soms zijn er wel twee of drie afzonderlijke condoleancemomenten. Bijvoorbeeld als de overledene volop deelnam in het verenigingsleven.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM