Ook wees de rechter het verzoek van de officier van justitie over een reconstructie van de bewuste avond toe.
Mark de J. was aanwezig bij de zitting. Hij wordt ervan verdacht in de nacht van 3 op 4 maart Everink in diens huis in Bilthoven te hebben doodgestoken. Ook zou hij volgens justitie een horloge en telefoon van Everink hebben gestolen.
De voormalig tenniscoach van Robin Haase heeft tegenover de politie verklaard dat hij op 3 maart, na een avondje voetbal kijken, bij Everink buiten in de Hoflaan in Bilthoven door een groep mannen werd ontvoerd in zijn eigen auto. De aanwezigheid van bloed in zijn auto zou daar volgens zijn advocaat een aanwijzining voor zijn. Justitie stelt echter dat er bloed van Everink in de auto van De J. is gevonden. De J. denkt dat zijn ontvoerders achter de moord op Everink zitten. ,,Ik zit onschuldig vast, dit is een slechte film. Ik ben alles kwijt en het dossier is misleidend," aldus De J. in de rechtszaal.
Ook het eerdergenoemde horloge zou door de ontvoerders in de auto zijn gelegd. Dit horloge werd later bij de zus van De J. gevonden, waardoor zij verdacht wordt van heling. De officier van justitie ziet het horloge dan ook als een belangrijk bewijsstuk, De J. zegt dat het horloge al bij hem lag maar hij bang werd nadat Everink vermoord werd.
Justitie gelooft echter weinig van het verhaal van De J. en ziet een motief in de flinke geldschuld die De J. had bij de in de reiswereld rijk geworden Everink. De J's schuld bij Everink ontstond vanaf oktober 2015, toen beiden samen regelmatig gingen gokken.
De advocaat van De J., Pieter Hoogendam, zegt dat het onderzoek tot nu toe niet objectief is verlopen. ,,Het lijkt dat andere scenario's niet worden onderzocht." Volgens hem had Everink allerlei relationele problemen; de moordenaar zou dan ook in die hoek gezocht moeten worden.
Volgens Hoogendam zijn wel degelijk er aanwijzingen dat De J. is ontvoerd. ,,Maar waarom zitten die dan niet in het dossier", vraagt hij de rechter. Ook wil de advocaat een onderzoek laten starten naar de verdwenen telefoon van Everink. Locatiegegevens op zijn iPhone zouden kunnen helpen bij het opsporen van de dader. De telefoon is nog altijd spoorloos.
De gokschuld van De J. zet de politie op het verkeerde been, meent Hoogendam. ,,Het nog af te betalen geld, nog 20.000 euro, zou hij vanaf april maandelijks in bedragen van zo'n 1600 euro terugbetalen", zei hij. ,,Mark kon dat met zijn salaris prima betalen." Volgens de officier van justitie zou het niet om 20.000 euro gaan, maar om 43.000.
Eerder zei de vader van De J. ook al dat er van alles mis is het het politieonderzoek. Volgens hem wordt er 'totaal niet geluisterd naar zijn versie van wat er is gebeurd.' De politie zou lijden aan tunnelvisie. ,,Vanaf het begin af aan is het vizier op Mark gericht. Misleiding, verdraaiing van feiten, intimidatie, alles wordt gebruikt om Mark als schuldige aan te wijzen. Er wordt totaal niet gekeken naar het verhaal van Mark over wat er die avond is gebeurd. De rechtsstaat laat zich van zijn slechtste kant zien.''
De zaak kwam vandaag nog niet inhoudelijk aan de orde, maar draaide om verlenging van De J.'s voorarrest. 23 september gaat de zaak verder met een regiezitting.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM