Met het warme weer worden ook de teken weer actief. De drie millimeter kleine bloedzuigers verbergen zich in struikgewas en bomen. Zodra er een dier of mens langs loopt, laten ze zich vallen en bijten zich vast in de huid. Dat gebeurde afgelopen week bij minstens zes kinderen die speelden op het terrein van Tex Town Tigers. Hun ouders meldden zich bij de club en die kwam gelijk in actie.
Ziekte van Lyme De kinderen zijn voor controle naar de huisarts gebracht. Drie van hen bleken de Borrelia Burgdorferi bacterie in hun bloed te hebben. De bacterie komt bij zo n 20 procent van de teken voor en wordt bij de beet overgedragen en veroorzaakt de ziekte van Lyme. Onbehandeld kan de bacterie op termijn tot een hele serie ernstige klachten leiden aan zenuwen, hart en gewrichten, al gebeurt dat lang niet bij iedereen. Voor het clubbestuur was het reden genoeg om direct een brief naar de ouders te mailen. Daarin wordt geadviseerd de kinderen goed te controleren en de eventuele teken met een speciale tekentang te verwijderen.
Vraag De grote vraag is waar de teken zich schuilhouden, want het speelgras is kort gemaaid. Voorzitter Renate van Stigt van Tex Town Tigers, die ruim 300 leden waaronder 90 jeugdleden telt, denkt wel te weten waar de teken toeslaan. We vermoeden dat ze in de struiken en bosjes zitten langs de rand van ons beeball-veld. Dat is een veldje waarop de jongste jeugd een eenvoudige vorm van honkbal kan spelen. De ballen slaan ze in principe van de struiken af, maar af en toe kan er toch een bal in de bosjes terecht komen. Precies waar de teken zitten. De kinderen gaan dan zoeken en struinen door het groen. Dat moeten ze dus maar niet meer doen. De club heeft vanwege de tekenbeten gebeld met de GGD Twente. Van Stigt: Het advies was om vooral goed te controleren en je vooraf in te smeren met afwerende middelen. We hebben gevraagd of ze bij ons een kijkje konden nemen. Daar was volgens hen geen beginnen aan, omdat de teken momenteel overal zitten.
Advies Om de ouders goed advies te kunnen geven, is er een folder van de GGD meegestuurd. Daarin staat onder andere dat ouders bedacht moeten zijn op griepachtige verschijnselen en een rode kring op de huid. Als de teek er nog zit, dan kan die het best worden verwijderd met een tekentang. Op die manier wordt voorkomen dat de kop van het beestje in de huid blijft zitten. Volgens Van Stigt liggen er inmiddels een aantal tekentangetjes achter de bar van de club. Ondanks het opduiken van teken langs het beeball-veld, blijft het terrein gewoon in gebruik. Er bestaat alleen kans op een tekenbeet als kinderen de struiken in gaan om ballen te zoeken.
TV Enschede FM sprak met voorzitter van de club Renate van Stigt over het probleem. Beluister het gesprek hierboven terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Emiel Muijderman