Bijna de helft van de nu al 700 Enschedeërs die de vragenlijst over de wateroverlast invulden en opstuurden hebben in hun kruipruimte of kelder een dompelpomp geïnstalleerd. Een probaat middel om te hoge waterstanden onder het huis te voorkomen. Zodra het water stijgt, slaat de pomp aan en wordt het water meestal op het riool geloosd. Het gebruik van zulke pompen is niet zonder risico stelt Lucas van de Winckel in zijn afstudeeronderzoek dat hij uitvoerde voor de TU Delft en onderzoeksbureau Tauw. Een gevaarlijke oplossing vanwege de kans op zettingen , waarschuwt hij in zijn onderzoek.
Te hoge grondwaterstanden kunnen in woningen rottende balken, rottende vloeren een muffe lucht, vochtplekken, afbladderend stucwerk en schimmelvorming veroorzaken , staat in het onderzoek. Verder wordt ingegaan op gezondheidsklachten. De relatie tussen gezondheidsklachten en een vochtige woning wordt in meerdere onderzoeken aangetoond. Kinderen hebben door het opgroeien in een vochtige woning drieëeneenhalf keer zoveel kans om allergische reacties te ontwikkelen .
Uit ons onderzoek blijkt dat het aantal klachten hand over hand toeneemt en er in elk geval in Enschede honderden nieuwe gevallen zijn bijgekomen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze
contactpagina.