Vrijdag start de gemeente Hengelo op de voormalige ATC-velden bij Sportlaan Driene met een proef om bladafval in een paar maanden op grote schaal te verwerken tot ferment. Ferment lijkt op compost, alleen dan met betere eigenschappen. Fermentering gebeurt met een machine die het bladafval zonder zuurstof in grote slurven perst. Er worden stoffen zoals kalk, klei en ook bacteriën toegevoegd om het bladafval te laten fermenteren. Dat proces is anders dan composteren; er is nagenoeg geen CO2 uitstoot en op deze manier worden meer koolstof, voedingsstoffen en energie behouden voor de bodem. Ook komt er veel minder fosfaat vrij. De slurven blijven drie maanden liggen.In het voorjaar wordt het zogenoemde gefermenteerde blad als voedingsstof gebruikt om de bodem te verrijken. In de landbouw wordt fermenteren steeds meer toegepast. Voor een gemeente wordt deze techniek, naar wij weten, landelijkvoor het eerst in Hengelo toegepast. Daarom zijn ook beheerders van gemeenten uit de buurt bij de start van de proef aanwezig.Het is nieuw om bladresten lokaal te verwerken tot voedingsstof voor de bodem. Het is een onderdeel van circulaire economie; resten worden grondstoffen en worden opnieuw gebruikt. Als deze proef positief uitwerkt, heeft de gemeente een alternatief voor de jaarlijkse hoeveelheid te verwerken bladresten (ongeveer 1200 ton). Tot nu toe voert de gemeente dat af naar een verwerker om te laten composteren. Dat gebeurt meestal in de Hof van Twente. Dat kost geld en er zijn veel meer zogenoemde vervoersbewegingen nodig, wagens die de bladresten naar de verwerker moeten brengen.