De gemeenteraad van Enschede neemt maandagavond een beslissing over de invoering van diftar. Huishoudens in Enschede worden binnenkort geconfronteerd met gedifferentieerde tarieven - kortweg diftar - voor de inzameling en verwerking van het huisvuil. Hoe vaker de otto s voor rest- en gft-afval aan straat worden gezet, hoe meer er betaald moet worden.
Afval opgeruimd, vuilniszak in de auto of achterop de fiets en op naar het dichtstbijzijnde milieu-eiland. Zo zou het er over een jaar over vijf uit kunnen zien voor Enschedeërs. De stad heeft regionale afspraken gemaakt voor een afvalloos Twente in 2030 . Dat wil zeggen: over vijftien jaar moet 90 procent van het huis-, tuin- en keukenafval gescheiden worden. Nu is dat ongeveer 46 procent. De gemeente wil dat inwoners zich gedwongen voelen om afval te scheiden en zet daarom in op het omgekeerd inzamelen. Met andere woorden: ergens in 2020 verdwijnt de grijze Otto en verschijnt er een verpakkingencontainer voor plastic, drankenkartons en blik. Met de andere resten moeten Enschedeërs dan zelf naar de ondergrondse container.
Het omgekeerd inzamelen mag dan toekomstmuziek zijn, het verleiden tot afvalscheiding is dat zeker niet. Met diftar, dat staat voor gedifferentieerd tarief, wil de gemeente vanaf 1 januari 2017 haar inwoners al stimuleren om het afval gescheiden aan te bieden. Dus plastic in de oranje bakken bij milieu-eilanden of in plastic zakken aan straat. Glas in de glasbak. Papier in de blauwe container. Gft-afval in de groene bakken. Het overgebleven restafval in de grijze containers wordt dan nog steeds opgehaald door vuilniswagens van Twente Milieu. Het verschil is echter dat inwoners gaan betalen voor het aantal keren dat hun grijze en groene containers aan straat worden gezet. Of per keer dat afval wordt aangeboden via de ondergrondse containers.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM