Een peloton vrouwen in bikini met slechts een zwemband om en roze hoedje op en een junglejongen op een opgeblazen paard. Het is maar een greep uit de ruim veertig deelnemende groepen of eenlingen die zaterdag door Hengelo trekken tijdens de gezinsoptocht van de samenwerkende carnavalsverenigingen. Zo’n tienduizend bezoekers telde bestuurslid Remy Peters. “Iets minder dan gehoopt, maar we zijn als nieuwe optochtcommissie tevreden over het resultaat. Een prima fundament voor de toekomst.”
Bekijk hierboven video's van achtereenvolgens de lichtjesoptocht op vrijdag en de gezinsoptocht op zaterdag. Onderaan het artikel is een fotoreeks van beide optochten te zien. Beelden zijn gemaakt door News United / Rick Olde Nordkamp.
De regen hield op om twaalf uur ’s middags, dus als de optocht om twee uur start is het droog. Afgezien van een pilsje hier en daar, uiteraard. Maar juist dat imago van ‘zuipfeest’ willen de carnavalsverenigingen achter zich laten, vertelde Peters onlangs in 1Twente Vandaag. Daarom betrekken ze de komende jaren scholen, verzorgingshuizen en ondernemers om het feest weer van heel Hengelo te maken.
Als we het bestuurslid na afloop spreken, zit er bij hem dan ook nog geen druppel in. Nuchter vertelt hij blij te zijn met de dag. “Het was gewoon hartstikke goed en leuk met elkaar. We hebben mazzel gehad met de regen. Toch denken we dat de weersomstandigheden wel invloed hebben gehad op het bezoekersaantal. Dat was iets lager dan gehoopt.”
Lees verder onder de foto.
In de glorietijden, zo’n vijftien jaar geleden, stonden de mensen drie tot vier rijen dik op de drukste punten langs de kant, herinnert de 40-jarige Peters die al vanaf zijn derde meeloopt. “Dat is het referentiekader. Daar willen we naar terug.”
Bij de lichtjesoptocht op de vrijdagavond was dat aantal bezoekers wel zo hoog. “Ik schat dat er zo’n dertig- tot veertigduizend man in Hengelo was. Ons streven is om dat ook op de zaterdag voor elkaar te krijgen. Dat willen we over drie tot vijf jaar bereikt hebben.”
Lees verder onder de foto.
Om dan überhaupt nog een optocht te kunnen organiseren, vroegen de verenigingen dit jaar om donaties van de liefhebbers en bezoekers langs de kant. ‘Geef met gulle hand, houd de optocht in stand’, staat te lezen op een wagen. De tekst wordt begeleid door een QR-code.
“Er zijn mooie donaties gedaan, maar we gaan er niet mee rondkomen”, vertelt Peters. Eerder deelde hij dat de wagenbouw en verwante activiteiten zo’n 15.000 euro gemiddeld per vereniging kosten. “Carnaval is wat dat betreft een dure, maar prima hobby.”
Om het leed te verzachten hopen deelnemers prijzen te winnen. Dit jaar waren er bij de gezinsoptocht in Hengelo twaalf te verdelen. HCV de Windbuul’n – de oudste carnavalsvereniging van Twente - won de overall prijs. “Zij kwamen net iets boven de rest uit met al hun inzet dit jaar. Dit is een aanmoediging voor hen om zo door te gaan.”
Lees verder onder de foto.
Met de gezinsoptocht komt ook het gezamenlijk optrekken van de verschillende verenigingen tot een einde, maar het carnavalsweekend zelf beslist nog niet. “Elke vereniging heeft nog z’n eigen feesten, maar ze komen soms ook bij elkaar op bezoek”, legt Peters uit. “Vanavond (zaterdagavond, red.) gaan een aantal clubs ‘bus hoppen’. Drie touringcars rijden dan achter elkaar van feestplek naar feestplek.”
Zijn eigen vereniging – de Noorkermennekes – houdt zondag nog het Noorker Carnaval in Club Roxx, het vroegere Vios. “Dat is overigens open voor heel Hengelo.” Maandagavond wordt Rozenmontag gevierd in diezelfde tent. “En dinsdag is dan nog het haringhappen bij de Deurtrappers.” Daarmee komt carnaval in Hengelo traditioneel tot een einde.
Bekijk de fotoreportage van beide optochten: