De beste voetballers van Spanje en Italië kun je in juni aan het werk zien in de Grolsch Veste, tijdens de halve finale van de Nations League. En misschien zie je ook Frenkie de Jong en Memphis Depay wel, als het Nederlands elftal de wedstrijd om de derde plaats moet spelen in Enschede. Die maand vormt Enschede samen met Rotterdam het decor van de UEFA Nations League Finals. De Hengelose Carlijn Spaaij zet de 800 hierover benodigde vrijwilligers op hun plek.
Spaaij heeft al ervaring met het managen van vrijwilligers rond de Formule 1-wedstrijden in Zandvoort, bij het Eurovisie Songfestival in 2021 in Rotterdam en bij de vorig voorjaar gehouden Invictus Games. Bij tal van evenementen mocht zij de coördinatie van de inzet van vrijwilligers op zich nemen. Meestal samen met anderen. "We doen de Uefa Nations League Finals met een team van vier personen. We zoeken onder meer mensen voor de kaartverkoop, voor het begeleiden van de vlaggenceremonie, voor het vervoeren van vips, noem maar op. Mensen kunnen zich vanaf nu aanmelden via knvb.nl/volunteers."
Je kunt je afvragen waarom een evenement, waarbij het draait om voetbal, een sport waarin miljoenen omgaan, geen betaalde krachten kan inzetten. Spaaij: "Enerzijds omdat er voor zo'n korte periode niet genoeg professionals beschikbaar zijn en anderzijds omdat heel veel mensen het juist leuk vinden om deel uit te maken van zo'n circus. Je krijgt namelijk heel veel terug voor je vrijwillige inzet: je kunt achter de schermen kijken bij een groot voetbaltoernooi, je maakt nieuwe vrienden of ziet oude vrienden terug en jij krijgt heel gave, bijpassende kleding."
Twee mogelijke afknappers kunnen zijn dat je nergens echt dichtbij de voetballers zelf komt ('Nee, Frenkie de Jong aanraken, gaat je niet lukken') en dat je de wedstrijden niet live kunt volgen. "De meeste vrijwilligers kunnen de wedstrijd wel zien, maar dan op een groot scherm elders in het stadion. Als je dat niet genoeg vindt, zul je toch echt een kaartje voor de wedstrijd moeten kopen", lacht de geboren Hengelose.
De halve finales worden gespeeld op woensdag 14 juni (Nederland-Kroatië in De Kuip in Rotterdam) en donderdag 15 juni (Spanje-Italië in Enschede). De finale (Rotterdam) en de troostfinale (Enschede) zijn op zondag 18 juni
Spaaij en haar collega's doen hun best zoveel mogelijk mensen op de plek van hun voorkeur neer te zetten: "Daarbij kijken we naar wat iemand graag wil en waar iemands talenten liggen. Er is ook zeker plek voor mensen met een handicap of een afstand tot de arbeidsmarkt. Stel, je zit in een rolstoel. Dan wil dat niet zeggen dat we geen functie voor je kunnen vinden. En hetzelfde geldt voor iemand die slecht met druk kan omgaan. Ook daarvoor zijn baantjes. Anderszijds moeten we wel eerlijk zijn: als het echt niet lukt om iemand te plaatsen, dan houdt het op."