ROC-bestuurder Trudy Vos is blij met de 25 miljoen euro die Twente krijgt van het Rijk in het kader van de zogenaamde 'Regiodeal'. Het geld wordt namelijk deels ingezet in het techniekonderwijs. Dat vertelt de hoogste bestuurder van ROC van Twente in de februari-editie van Hengeloos Peil: "We investeren in goede techniekdocenten en zorgen dat leerlingen uit basisonderwijs en voortgezet onderwijs in contact komen met de beroepen waar veel vraag naar is. We gaan in elk geval veel geld steken in talent."
De aanvraag voor de regio is gedaan door de Twente Board, waarin de veertien Twentse gemeenten, het bedrijfsleven en het onderwijs zijn vertegenwoordigd. Vos is één van de twaalf leden van de Twente Board. Ze benadrukt dat de gesprekken over de verdeling van het geld nog gevoerd moeten gaan worden, maar ze is blij dat de middelen er komen, want daarmee wordt volgens haar wel aangetoond dat ze het in Den Haag zien zitten in de beroepskansen en het onderwijs in Twente.
Vos: "We doen het als ROC dan ook al jaren bovengemiddeld goed. Zo scoren we ook dit jaar weer hoog als het gaat om goed werkgeverschap. De waardering van ons personeel ligt aanzienlijk hoger dan de gemiddelde scores bij andere mbo-instellingen. En we hebben bijvoorbeeld vergeleken met andere ROC's minder uitval van leerlingen. Hoe dat komt? Ik denk omdat we niet zijn van de grootschalige verandering, maar van 'elke dag ietsje beter'." En ook de aansluiting tussen scholen en werkveld is goed in Twente, zegt Vos: "We hebben elkaar nodig. Dat maakt dat de lijntjes automatisch heel kort zijn."
Vos zat in Hengeloos Peil aan tafel samen met Marianne Heijting, directeur van Carmel Hengelo. Hieronder vallen Avila College, Grundel Lyceum en Twickel College. En binnen het C.T. Stork College werkt Carmel Hengelo samen met die andere grote Hengelose scholengroep OSG Hengelo. Vos en Heijting spreken elkaar regelmatig om te zorgen voor een zo goed mogelijke aansluiting van de twee onderwijssectoren vo en mbo.
Onlangs werd bekend dat er eindelijk weer groei zit in het aantal leerlingen dat voor een toekomst in de zorg of de techniek kiest. Heijting heeft wel een vermoeden hoe dat komt: "In techniekonderwijs is veel geïnvesteerd de laatste jaren. Leerlingen zien en horen dat er daar veel banen zijn." Volgens Heijting speelt mee dat ze al vroeg een studieprofiel kiezen, waardoor ze al bijtijds weten waar hun mogelijkheden later liggen. En daarbij spelen ouders ook nog altijd een grote rol bij het maken van de keuze: "Veel ouders zijn toch rolmodellen voor hun kinderen en als de kinderen zich al niet bewust zijn van de kansen en de mogelijkheden, dan zijn de ouders dat wel."
Maar dan kies je dus vooral met je verstand. Hoe leg je aan jongens en meisjes uit dat techniek ook leuk kan zijn? Vos lacht: "Ik ben als techniekmeisje het levende voorbeeld! Ben op m'n zeventiende laboratoriumonderwijs gaan volgen aan de HTS in (toen nog) Hengelo. Alles in onze maatschappij bestaat uit techniek. Nu is het nog zo dat mannen de techniek veelal maken en vrouwen deze gebruiken. Waarom? Maak gebruik van de input van vrouwen! Als ze in de gaten krijgen dat ze invloed kunnen uitoefenen op de wereld om hen heen, krijgt het in elk geval eerder hun interesse."
Vorige week hebben op landelijk niveau jongerenorganisaties, mbo-scholen, bonden, docenten, werkgevers en overheden het zogeheten 'Stagepact mbo' ondertekend. Daarin zijn afspraken gemaakt over de beschikbaarheid van stageplekken en goede begeleiding, over het uitbannen discriminatie en over passende stagevergoedingen. Vos: "Daarmee moeten we nu aan de bak, als onderwijs en als bedrijven, zodat iedereen een eerste succeservaring kan ervaren." De consequenties voor bedrijven die zich niet aan de afspraken houden zijn groot, weet Vos: "Dan kunnen ze het helemaal wel schudden met nieuw personeel. Want studenten die ergens stagelopen, willen na een succesvolle stage vaak terugkomen als ze hun diploma eenmaal hebben."
Een probleem waar zowel Vos als Heijting tegenaan lopen is het lerarentekort. Heijting begon haar onderwijscarrière ooit aan de Pabo. Te weinig leerlingen volgen anno 2023 haar voorbeeld: "Wat tot voor kort iets was van het westen van het land zien we nu ook hier. We kunnen eenvoudigweg niet elke vacature op school meer opvullen. Hoe we dat oplossen? Door laatstejaars studenten van de UT voor de klas te vragen, door parttimers er wat uren bij te geven en door binnenkort een banenmarkt te houden
Hengeloos Peil is donderdag 23 februari om 22.00 uur en op zondag 26 februari om 11.00 uur op het tv-kanaal van 1Twente te zien. Daarin behalve het gesprek met Vos en Heijting ook aandacht voor de verdwenen Hengelose offersteen en de opwaardering van kinderboerderij 't Weusthag.