Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose zorgdirecteur vergokte tonnen aan zorggeld

23272 geld
Beeld: Stock

De directeur van het failliete DKB Thuiszorg in Hengelo blijkt onder invloed van een gokverslaving in een paar jaar tijd naar schatting voor tonnen aan zorggeld te hebben doen verdwijnen, meldt RTV Oost.

De zorgdirecteur heeft tegenover de curator schoon schip gemaakt. Hij deed zijn ontboezeming toen hij in het huis van bewaring wekenlang in gijzeling werd gehouden. Behalve dat hij opening van zaken heeft gegeven over zijn gokverslaving heeft de zorgondernemer ook een verklaring ondertekend, waarin hij aangeeft de tonnen aan zorggeld terug te willen betalen. Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde faillissementsverslag van curator Kim Fraterman.

Klinkende cijfers

Het in 2016 opgerichte zorgbureau ging het aanvankelijk voor de wind. Zo boekte de zorgaanbieder in 2018 en 2019 nog 1,2 miljoen en 1,3 miljoen omzet bij een winst van respectievelijk ruim 117.000 en 95.000 euro. Daarbij richtte de multiculturele zorgaanbieder zich op mensen met een migratieachtergrond, voornamelijk Armeniërs. De meeste cliënten spraken nauwelijks Nederlands.Twee jaar later werd het zorgbureau failliet verklaard. Volgens de directeur het gevolg van de coronacrisis en met name de perikelen met de Gezondheidsinspectie en de negatieve publiciteit waarmee dat gepaard ging. De Gezondheidsinspectie had ingegrepen omdat DKB z'n zaakjes niet voor elkaar had.

Van aardbodem verdwenen

Toen de curator in haar onderzoek naar de oorzaak van het bankroet de boekhouding van DKB opeiste, leek de directeur van de aardbodem verdwenen. De zorgdirecteur was niet bereikbaar en reageerde nergens op. Op verzoek van de curator werd de directeur daarop medio december voor 30 dagen in zogenoemde faillissementsbewaring - gijzeling in de volksmond - genomen. Wel had de curator in de tussentijd bankgegevens gekregen, waaruit bleek dat tussen september 2021 tot en met oktober 2022 ruim 75.000 euro was opgenomen. Bovendien was er geld van de bankrekening van DKB gebruikt voor privé-uitgaven.

'Meer vragen dan antwoorden'

Gedurende de gijzeling had de directeur de nodige stukken aangeleverd, maar die riepen volgens de curator "meer vragen op dan antwoorden". Zo was er onduidelijkheid over een dividendbesluit op Tweede Kerstdag 2022 - toen de zorgdirecteur al vast zat - van 600.000 euro. Dit bedrag werd in mindering gebracht op de volgens de curator "forse" rekening-courant van Louisa Holding, de holding waarvan de zorgdirecteur enig bestuurder en aandeelhouder is. De curator schrijft echter in haar verslag dat deze transactie "niet rechtsgeldig" is. Omdat de zorgdirecteur nog steeds niet met een goede verklaring kwam, werd zijn verblijf in het huis van bewaring in januari met nog eens 30 dagen verlengd.

Gokverslaving

Tijdens een bezoekje van de curator aan de zorgdirecteur aan de penitentiaire inrichting kwam de zakenman in het bijzijn van zijn advocaat met een verklaring op de proppen waar de tonnen aan zorggeld zijn gebleven. Hij vertelde dat er sprake was van een gokverslaving. Alle contante bankopnames zijn "privé opgesoupeerd", schrijft de curator in haar verslag. Dit geld ging op aan zijn gokverslaving, deed de zorgdirecteur uit de doeken. Daarbij maakte hij kenbaar al het geld terug te willen betalen. Nadat zijn belofte in een schriftelijke verklaring werd vastgelegd en hij die had ondertekend, werd de zorgdirecteur op 30 januari weer op vrij voeten gesteld.

Nissan weggegeven

De curator heeft de zorgdirecteur inmiddels persoonlijk verantwoordelijk gesteld voor het financieel tekort in het faillissement. Ze komt tot op basis van onderzoek tot de conclusie dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur en dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan zogenoemd paulianeus handelen: het wegsluizen van geld of goederen vanuit het bedrijf. Zo blijkt de zorgdirecteur de Nissan van het bedrijf in september 2021 aan zijn ex-partner te hebben gegeven, die de auto heeft doorverkocht. Nadat de curator de opbrengst opeiste, heeft de zorgdirecteur zich bereid verklaard de waarde te zullen vergoeden.

Onrechtmatige daad

Ook komt de curator tot de conclusie dat er sprake is van een onrechtmatige daad. De curator meldt nog niet of ze bij justitie aangifte gaat doen van een strafbaar feit. Ze wil geen verdere toelichting geven op haar verslag. De curator gaat de komende tijd de exacte financiële schade in kaart brengen. Die loopt waarschijnlijk in de vele tonnen. Zo is er nog onduidelijkheid over de zes ton aan dividend die vanuit de holding werd gehaald. De curator schrijft op korte termijn een procedure op te zullen starten tegen de holding Louise.

Schuldeisers

Intussen is de schuldenlast bij andere partijen opgelopen tot ruim 136.000 euro. Zo heeft de fiscus zich bij de curator gemeld met een claim van ruim 91.000 euro. Daarnaast zegt het UWV ruim 2.000 euro tegoed te hebben. Als het gaat om de andere schuldeisers: in totaal acht crediteuren zeggen dat DKB nog voor ruim 43 mille bij hen in het krijt staat.

De curator heeft inmiddels conservatoir beslag laten leggen op alle vermogen van de zorgdirecteur. Of dit voldoende is om diens belofte dat hij alle schade wil vergoeden in te kunnen lossen, moet nu blijken. RTV Oost heeft in het verleden uitvoerig bericht over zorginstellingen. Deze verhalen zijn gebundeld in het dossier Zorgonderzoek.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.