Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bezoekers KMS-Open: 'Wat Stork ooit was, dat moet je hier straks terugzien'

KMS Open Stork 2 FRANKLIN VELDHUIS
Bram van den Berg (rechts) zoekt een nieuw clubhuis voor de Twentse stichting van radiozendamateurs. Op de achtergrond kijken bezoekers van de KMS-Open naar een korte film over het Stork-complex.
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente

Bram van den Berg en Frans Hilbrink zoeken een nieuw clubhuis voor 't Hamnus, de Twentse stichting van radiozendamateurs. Daarom zijn de twee Bornse bestuursleden samen met zo'n 150 andere geïnteresseerden naar het voormalige Storkcomplex aan het Industrieplein in Hengelo gekomen. Daar werd donderdagavond onder de noemer KMS-Open een inloopbijeenkomst gehouden, waar Hengeloërs en mensen uit de directe omgeving ideeën voor de nieuwe invulling van het gigantische complex konden droppen.

Stichting Gepensioneerden Stork Hengelo

'KMS' staat voor Koninklijke Machinefabriek Stork, maar in de wandelgangen viel die afkorting niet of nauwelijks. De bezoekers hadden het over 'Stork', de werkgever die meer dan 150 jaar lang het beeld van de metaalstad bepaalde. Stork zorgde voor werk, voor woningen, voor vermaak. Dick Kissing zou die elementen graag terugzien in de toekomstige plannen voor het complex. Kissing is voorzitter van de Stichting Gepensioneerden Stork Hengelo, een club met zo'n vierhonderd leden: "De kernwaarden van Stork waren 'sociaal', 'cultuur' en 'wonen'. In deze gebouwen zouden mensen elkaar moeten kunnen ontmoeten, er moet plek zijn voor Hengelose verenigingen - er zijn er nog altijd een paar die ooit vanuit Stork zijn opgericht - en er moet gewoond kunnen worden. Let wel, betaalbaar. Stork bouwde honderd jaar geleden ook betaalbare woningen voor haar werknemers in Tuindorp 't Lansink."

“Er moet hier straks gewoond kunnen worden. Let wel, betaalbaar. Stork bouwde honderd jaar geleden ook betaalbare woningen voor haar werknemers in Tuindorp 't Lansink.”

'Niks is ons te gek'

Kissing doet zijn verhaal tijdens een van de zogeheten 'rondetafelgesprekken', die worden voorgezeten door Leo Versteijlen van het Amsterdamse bedrijf SITE Urban Development: "We zitten nu in de fase dat alles nog mogelijk is. We vragen iedereen met ideeën te komen. Niks is ons te gek", aldus de man die van huis uit architect is, maar zich heeft ontwikkeld tot 'een zeer ervaren opdrachtgever van complexe stedelijke projecten', aldus de site van SITE.

Pascal Lutjenhuis, commercieel manager van projectontwikkelaar Trebbe, het bedrijf dat van plan is het complex van Stork te kopen, is tevreden over de opkomst en de ingebrachte ideeën: "We geven de mensen zo de gelegenheid om iets achter te laten. Eerder hebben we al regionale partijen zoals de UT en andere onderwijsinstellingen laten meedenken en we willen iets dergelijks ook nog gaan doen met landelijke instanties, zoals NOC*NSF en grote musea. Voor de zomer moet de richting waarin we ons gaan bewegen duidelijk zijn. Maar zelfs dan is nog niet alles in beton gegoten."

230110 stork hal43 FOTO2 GEMEENTE HENGELO
Lees ook
'Hengeloërs, denk mee over de invulling van het gigantisch grote Storkcomplex'

Teleurgestelde gezichten

Dat donderdag slechts een van de hallen deels toegankelijk was, zorgde bij een aantal bezoekers voor teleurgestelde gezichten. Lutjenhuis kon uitleggen wat daarvan de reden was: "Het was tot voor kort een productielocatie. Een deel van de machines staat er nog, er ligt her en der nog olie op de vloer en je wilt niet dat er ongelukken gebeuren. Maar er komt zeker een moment dat mensen overal een kijkje kunnen nemen."

icon_main_info_white_glyph

KMS-Open

Donderdag 23 februari tussen 17.00 en 20.00 uur konden mensen binnenlopen in het Storkcomplex om hun ideeën te delen met de mensen van SITE Urban Development, gemeente Hengelo en Trebbe. Elk half uur werd een filmpje getoond, waarin Trebbe en gemeente Hengelo uit de doeken doen wat de randvoorwaarden zijn voor toekomstig gebruik. Daarna mochten de kijkers aanschuiven bij de mensen van SITE om hun spreekwoordelijke ei te leggen. Tenslotte kon iedereen doorlopen en een blik werpen op de indrukwekkend grote Hal 43.

De gemeente Hengelo maakte deze video om partijen te interesseren voor de KMS-locatie:

'Lijntjes uitgegooid'

Zendamateurs Bram van den Berg en Frans Hilbrink vertrekken met gemengde gevoelens. Voor de circa vierhonderd Twentse leden van hun stichting 't Hamnus en hun zendapparatuur is er plek genoeg in het complex, maar kunnen ze er straks voor een prikkie ruimte huren? Ze hebben geen idee. Wel zijn ze blij dat ze geweest zijn en zich bekend hebben gemaakt hebben. Nu nog hebben ze een ruimte van 120 m2 tot hun beschikking in Oldenzaal, maar ze zouden graag zo'n 300 tot 400 meter krijgen. Da's vergelijkbaar met de ruimte aan de Binnenhavenstraat in Hengelo, die ze twee jaar geleden moesten verlaten, omdat de eigenaar er andere plannen mee had. "Gelukkig hebben we nog wat meer lijntjes uitgegooid. Hopelijk hebben we binnenkort een keer beet."`

KMS Open Stork 3 FRANKLIN VELDHUIS
Na de rondetafelgesprekken kon iedereen onder het genot van een kop koffie of thee een blik werpen op de 220 diepe Hal 43.
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.