Ze hingen er deze vrijdagmiddag met hun benen uit, bij De Mini Bar in Enschede. Het knusse cafeetje aan de Bolwerkstraat ontving niemand minder dan PVV-leider Geert Wilders. Een paar honderd mensen kwamen naar de binnenstad om een glimp van de politicus op te vangen of met hem op de foto te gaan.
Moeders met kinderen, geuzenliederen aan de bar, een toost, of alleen even op de foto. Aan aandacht is er voor Wilders deze vrijdag geen gebrek. "Dit is een geweldig warm bad", zegt hij. Enschedeër Geert (17) is er als de kippen bij als Wilders de Mini Bar betreedt. "Even een handtekening scoren van mijn naamgenoot", zegt hij wijzend op een uitgeprinte foto met daarboven de tekst We love Geert. Om even later met een grote grijns én handtekening naar buiten te lopen.
Toch is er af te vragen of al die landelijke politieke kopstukken de provinciale verkiezingen, net als bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar, kapen met hun campagnes door het hele land. Het gaat woensdag 15 maart immers om hoe de provincie verder wordt bestuurd, niet om de Tweede Kamer.
Wilders is het daar deels wel mee eens. "Die provincie is hartstikke belangrijk. Maar het gaat natuurlijk ook om de Eerste Kamer. Het kabinet heeft daar nu al geen meerderheid, zoals de peilingen er nu voor staan wordt dat alleen maar groter."
Nieuwe wetsvoorstellen moeten behalve door een meerderheid in de Tweede Kamer, ook door een meerderheid van de Eerste Kamer worden aangenomen. De 75 leden van de Eerste Kamer worden gekozen na de Provinciale Statenverkiezingen. In de twaalf provincies mag ieder nieuw gekozen Statenlid straks een stem uitbrengen op een kandidaat van de Eerste Kamer. Dat zal normaal gesproken iemand van zijn of haar eigen partij zijn. Indirect bepaalt de uitslag van de provinciale verkiezingen dus de samenstelling van de Eerste Kamer. Hoe zwaar een stem van een Statenlid weegt, hangt wel af van het inwoneraantal van de provincie. Overijssel is de zesde provincie van het land.
Wilders zegt dus heel veel belang te hebben bij een grote verkiezingsopkomst, nog los van op welke partij mensen stemmen. "Dit is voor het eerst dat er bij de provinciale verkiezingen een kabinet naar huis gestemd kan worden."
In de grote Twentse steden kan de PVV volgens een recente peiling van Maurice de Hond op veel steun rekenen. "Maar peilingen zijn palingen. Ze zijn glibberig en kunnen elk moment veranderen", zegt Wilders. Volgens hem ligt het succes in het aanspreken van de 'gewone man' die vaak in de arbeiderswijken in grotere steden woont.