Verkeer
Stuur appje
Zoek

Meer kunst in de openbare ruimte maakt Hengelo steeds meer tot ‘een stad van verbeelding’

De stad moest er even op wachten, maar zaterdag zijn rondom het stadskantoor in Hengelo drie nieuwe kunstwerken gepresenteerd, een initiatief van stichting HeArtpool ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum. Met steeds meer kunst in de openbare ruimte wordt Hengelo zo langzamerhand ‘een stad van verbeelding.'

Onthulling

De huidige wethouder van cultuur Marie-José Luttikholt en oud-wethouder Bas van Wakeren onthulden zaterdag drie werken van de Hengelose kunstenaars Pier van Dijk, Peter Hoogers en Ben Schildkamp aan respectievelijk de Deldenerstraat, Langestraat en Burgemeester Van der Dussenplein. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de werken in april vorig jaar al werden geëxposeerd ter gelegenheid van het jubileumjaar van Stichting HeArtpool. Door problemen met aanbrengen van een fundering van één van de kunstwerken en vertraging in de afgifte van de vergunning, duurde het allemaal langer dan gepland.

Verrijking

HeArtpool-voorzitter Wil Kuipers sprak zaterdag van ‘een stukje verrijking’ in de binnenstad van Hengelo. “We mogen zo langzamerhand wel spreken van een stad niét mét verbeelding, maar een stad van verbeelding, want er gaat nog veel meer gebeuren.” Kuipers wees op het kunstproject 'Achter de Basiliek' en ook op een kunstwerk van Lokaal Fonds Hengelo, een kado voor de stad, dat straks een plek achter de kerk moet krijgen.

Het verhaal gaat verder onder de foto.

20230226 wederopbouw pier van dijk foto emile urban IMG 0842 kopie
Zaterdag zijn in Hengelo drie nieuwe kunstwerken gepresenteerd in de openbare ruimte. Boven 'Wederopbouw' van Pier van Dijk
Beeld: Emile Urban

HeArt-City

De kunstwerken, die zaterdag zijn gepresenteerd, maken onderdeel uit van het project HeArt-City een samenwerking tussen stichting HeArtpool met de gemeente Hengelo waarin Hengelose kunstenaars de gelegenheid krijgen om vier jaar lang een beeld te exposeren in de openbare ruimte. Dit zijn ‘Verdwenen fragmenten’ van Ben Schildkamp. Hij toont delen van gebouwen die ooit in die omgeving hebben gestaan, waaronder een klooster en een synagoge. ‘Flexi’ van Peter Hoogers gaat over ambtenaren en het werk Pier van Dijk gaat over de wederopbouw. Op bakstenen toont hij jaartallen vanaf de wederopbouw tot nu toe.

Wederopbouw

“Je kunt onderhand wel aan het wederopbouwen blijven,” zei Van Dijk bij de onthulling. “Wereldwijd lijkt men geen genoeg te krijgen van oorlog en verderf. Sinds mensenheugenis scheppen we er kennelijk genoegen in om elkaar met moderne wapentuigen elkaar de hersenen in te slaan. Hoezo nooit weer, nie wieder,” vroeg Van Dijk zich hardop af. “Wederopbouw, moet dat nu niet een keertje klaar zijn?”

Het verhaal gaat verder onder de foto.

20230226 flexi van peter hoogers IMG 0838 kopie
Het werk ‘Flexi’ van Peter Hoogers dat gaat over ambtenaren
Beeld: Emile Urban

Stichting HeArtpool

De Hengelose stichting HeArtpool wil de beeldende kunst in Hengelo stimuleren en is onder meer de initiatiefnemer van de tweejaarlijkse Wolvecampprijs, een aanmoedigingsprijs voor kunstschilders. De organisatie staat verder bekend om tentoonstellingen als Achter de Basiliek beeldend en literair.

Het 25-jarig bestaan van de stichting werd in 2022 sober gevierd. Dat had ook de maken met de nasleep van de coronatijd. “Je kunt heel veel voorbereiden, maar er kan heel weinig gerealiseerd worden. Daar hebben we al een paar keer last van gehad," zei Kuipers vorig jaar. "We houden het ook bij buitenkunst. Dat kan altijd doorgaan en wordt niet geremd door bijeenkomsten waar veel mensen moeten komen.”

20230226 fragmenten ben schildkamp IMG 0894
‘Verdwenen fragmenten’ van Ben Schildkamp toont delen van gebouwen die ooit in die omgeving hebben gestaan, waaronder een klooster en een synagoge.
Beeld: Emile Urban
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.